Portal 072info

Kojih zanimanja najviše ima na biroima za zapošljavanje, a koji se radnici najviše traže

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U samo tri kantona u Bosni i Hercegovini na biroima za zapošljavanje nalazi se oko 145 hiljada osoba, a samo na području Tuzlanskog kantona nalazi se 78.187 nezaposlenih osoba.  

Kako je za Faktor kazala Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK, prema stručnoj spremi najbrojniji su nekvalifikovani radnici (NKV) i njih je registrovano 24.598.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Kvalifikovanih radnika na evidenciji ima 24.206, sa srednjom stručnom spremom 22.449, visokom 5.372. Zanimanje koje se posljednjih nekoliko godina izdvaja kao najbrojnije jeste prodavač, a pored toga još su brojna i sljedeća zanimanja: bravari, frizeri, automehaničari, maturanti gimnazije, ekonomski i medicinski tehničari, ekonomisti, pravnici i profesori razredne nastave – kaže Makul.

Ukoliko bi se gledao na isti period 2019. godine, Makul ističe da je ukupan broj nezaposlenih na evidenciji Službe iznosio 74.675, a što je za za oko 3.500 manje u odnosu na trenutno stanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kada je riječ o potražnji za radnom snagom, kroz razgovor sa kolegama u općinskim biroima koji rade na posredovanju u zapošljavanju i pregledajući zahtjeve za posredovanje i objavljene oglase na našoj web stranici izdvaja se nekoliko oblasti u kojima poslodavci najčešće zapošljavaju, a to su transport, uslužne djelatnosti, građevina i IT sektor – zaključuje Makul.

Do 21. oktobra 2020. godine u evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona evidentirano je 31.707 nezaposlenih osoba što je u poređenju sa prosječnom nezaposlenošću u 2019. godini više za 8,4 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U evidenciji nezaposlenih osoba najviše je radnika za jednostavne poslove 6.017, zatim KV radnici – osobe s trogodišnjim stepenom obrazovanja: trgovci 1.975, SSS-četverogodišnji stepen obrazovanja: maturanti gimnazije 1.699, ekonomski tehničari 1.632. S visokom stručnom spremom najviše je ekonomista 765 i pravnika 507 – pojašnjavaju iz Službe za zapošljavanje HNK.

Najviše se, ističu, zapošljavalo u prerađivačkoj industriji, trgovini, obrazovanju, građevinarstvu.

– Poslodavci su najviše iskazali potrebu za: informatičarima, diplomiranim ekonomistima, prosvjetnim radnicima, medicinskim osobljem, prodajnim predstavnicima, skladištarima – pojašnjavaju iz HNK.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krajem augusta 2020. godine u Unsko-sanskom kantonu evidentirano je 35.210 osoba.

Podaci su to Službe za zapošljavanje ovog kantona.

Tako je prema evidencijama, na biroima za zapošljavanje, 1.819 osoba sa VSS-om, 326 sa višom stručnom spremom, 8.004 osobe sa srednjom školskom spremom, 40 nezaposlenih sa nižom stručnom spremom, a 85 sa VKV, kvalificiranih radnika 9.979, polukvalificiranih radnika 1.033 i nekvalificiranih radnika 13.924.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tokom augusta 2020. godine Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona prijavilo se 910 novih osoba koja traže zaposlenje. Od ukupnog broja osoba koja traže zaposlenje na kraju augusta, broj demobilisanih boraca iznosio je 3.880 – navedeno je u biltenu ove Službe.

Faktor.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pripremite kišobrane i utoplite se: Nova sedmica donosi kišu i snijeg

Portal 072info

SAMO U BIH: Vozio pijan i odbio stati na znak policije, u automobilu mu kasnije pronađena puška

Portal 072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME