Portal 072info

Kojim nekretninama raspolažu bh. političari?

Lijepo je biti političar u Bosni i Hercegovini. Plaće višestruko više od svih prosjeka, paušali, dnevnice, troškovi, topli obroci, naknade…

…članstva u upravnim, izvršnim, nadzornim i inim odborima, paralelne karijere, bijeli hljeb. Ulazak u ozbiljnu politiku ovdje znači i ozbiljan novac. Utisak je da većina upravo zbog naknada i ”želi pomoći oporavku zemlje” koja se ne oporavlja već dvadeset godina.

Javni dokumenti, dostupni i zapanjujući

Dok se ”obični” građani ove zemlje uglavnom bore sa sastavljanjem krajeva i preživljavanjem, plaćaju kirije i sve se teže nose s računima, imovina političara raste. Nije to nikakva tajna, piše to u njihovim imovinskim kartonima koji su kao javni dokumenti, dostupni i zapanjujući.

Jeste li se ikada zapitali kojim i kakvim nekretninama raspolažu oni koji nas predstavljaju u institucijama države, entiteta i kantona? U kakvim uvjetima oni žive i raskošima uživaju?


Krenut ćemo redom, od vrha. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić raspolaže stanom od 95 kvadratnih metara u Banjoj Luci, nekretnina procijenjena na 130.000 maraka. U imovinskom kartonu naveo je i suvlasništvo nad vikendicom u Crnoj Gori veličine 40 kvadrata.

Njegov kolega iz Predsjedništva Bakir Izetbegović osim petoiposobnog stana u Sarajevu nepoznate tržišne vrijednosti, raspolaže i kućom vrijednom 150.000 KM – u suvlasništvu sa suprugom Sebijom.

Dodatni prostor

Solidno popunjenim imovinskim kartonom u dijelu koji se odnosi na nekretnine, može se pohvaliti i preostali član Predsjedništva – Dragan Čović. Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH u imovinskom kartonu u nizu interesantnih podataka, istaknuo je da raspolaže stanom u Mostaru vrijednim 130.000 maraka, vikendicom (na moru) ”teškom” 500.000 maraka (nije greška!), a na impresivnoj listi nalazi se još stan u Hrvatskoj od 250.000 maraka i zemljište vrijedno stotinu hiljada manje. Vrijedni Čović, jedan od najbogatijih bh. političara, uz sve navedeno, stigao je kupiti i dva automobila vrijednosti 25 i 40 hiljada maraka. 

Vjekoslav Bevanda može se pohvaliti stanom vrijednim 150.000 maraka kao i naslijeđenom vikendicom u Donjoj Blatnici. Posjeduje i stan od 90 kvadrata u Splitu, a u imovinskim kartonima prijavljuje i kredit od 150.000 maraka s rokom otplate od 15 godina.


FOTO: Radiosarajevo.ba

Milorad Dodik skoro da je zatražio dodatni prostor u rubrici predviđenoj za popis nekretnina u imovinskom kartonu. Prosto je nevjerovatno šta je sve predsjednik entiteta Republika Srpska stekao u proteklih dvadesetak godina. Kuće, stanovi u dvije države, ušteđevina, automobili. O njegovim političkim sposobnostima možete mislite šta hoćete, ali u pogledu imovine nema nikakvih, ni najmanjih dilema: Dodik je vrlo bogat čovjek.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box