Kojom brzinom voziti autocestom kako bi uštedjeli gorivo?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Držati oko na brzinomjeru dok se vozite na more – mogla bi biti formula kako već na početku ljetovanja uštedjeti pokoji “novčić” i smanjiti ukupne troškove.

Kako bi se uštedjelo gorivo tokom vožnje autocestom najbolje je voziti brzinom do 130 km/h, što će omogućiti dovoljno brzu vožnju uz nižu potrošnju goriva, objavila je agencija za tehničku inspekciju TUV Sued.

Zračni otpor pri brzini od 160 km/h je gotovo četverostruko veći nego što je pri upola manjoj brzini. To znači da će prekoračenje brzine na autocesti od 100 km/h ili 120 km/h stajati vozača veće potrošnje goriva, prenosi Hina.

Česta ubrzanja vožnje ili pak veliko usporavanje u vožnji također utječu na povećanje potrošnje goriva. Vozači koji sa sobom na odmor nose puno prtljage će trošiti više goriva, a svakih 100 kg više u automobilu izazvat će u prosjeku skoro za pola litre veću potrošnju goriva na 100 kilometara.

ČITAJ JOŠ:  Vole čuti pohvale, komplimente i biti u centru pažnje: Ovo su najuobraženiji horoskopski znakovi

Provjera pritiska u gumama tokom vožnje po autocesti također može dodatno pomoći smanjiti trošak putovanja. Vožnja s premalim pritiskom u gumama uz istovremeno dosta prtljage utjecat će na povećanu potrošnju goriva zbog otpora pri vožnji.

GODISNJICA
MARKETING