Kojović: ‘Ne vjerujem da je za smirivanje bunta potrebna kupovina 10.000 gumenih metaka’

Kojovic

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici podržali su zahtjev MUP-a KS da se odmah opremi policija. Zastupnik Predrag Kojović (Naša stranka) ističe da “ne vjeruje da je za smirivanje bunta potrebna kupovina 10.000 gumenih metaka“.

To je, između ostalog, navedeno u Informaciji Uprave policije MUP-a KS, u vezi s demonstracijama na području KS, gdje je pobrojana sva oprema neophodna za rad policije u Kantonu Sarajevu.

– Skoro pola prve stranice je gornji i donji veš – kazao je Kojović, dodajući da je puno efikasniji način za smirivanje situacije u BiH “adresiranje onih zahtjeva koja je ta eksplozija prouzrokovala“.

Zastupnik Skupštine KS Elmedin Konaković (SDA) naglašava da policija Kantona Sarajevo ima punu podršku da bude najopremljenija u državi jer radi najzahtjevniji posao u državi.

– Svako ko to marginalizira neka objasni zašto to marginalizira. Nećemo uzeti pare od opremanja policije da bi rješavali socijalne slučajeve – poručio je Konaković.

Zastupnik Kenan Ademović (SBB) u vezi Informacije MUP-a KS naglašava da je najvažnija analiza šta se sve dešavalo od prvog dana demonstracija, koje su po njegovom mišljenju opravdane, uz činjenicu da se ne smije uništavati državna imovina.

Iako je Skupština KS usvojila ovu informaciju, zastupnici SDP-a prilikom glasanja bili su suzdržani.

– Nismo mogli prihvatiti informaciju odnosno situaciju da policija nije na adekvatan način reagovala i nije spriječila da dođe do uništavanja zgrada Vlade KS, Općine Centar i Predsjedništva BiH – kazao je zastupnik Nedžad Fazlija (SDP).

Govoreći o plenumu građana i o tome ko su pregovarači koji će razgovarati sa Skupštinom Kantona Sarajevo, zastupnik Konaković je istakao da se “čeka organizovaniji nastup demonstranata sa artikulisanim zahtjevima“.

– Plenum je forma grčkog demokratskog trga, na koji su se građani odlučili kao oblik samoorganizovanja. Mislim da ljudi koji se bave politikom trebaju ostati van toga. Kada plenum dođe do nekih zaključaka ovdje će uvijek imati sagovornika – kazao je Predrag Kojović.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE