Koju bolju odluku ste donijeli u ponoć?

Screenshot 6 763

5 preporuka kako da u 2021. poboljšate kvalitet života.

Godina koja se nedavno završila bila je jedna od onih koje bismo rado izbrisali. Ipak, sve nas je naučila jednu značajnu lekciju, koju smo do sada tako olako uzimali – odgovornost.

Kako ćemo sada svi što po navici, što iz opreza biti mnogo odgovorniji prema svima oko nas, sebi i okruženju, uvođenjem i ovih pet navika ne samo što ćemo svi biti odgovorniji, nego ćemo i dodatno popraviti kvalitet života:

Redovna ishrana

Karantin nas nije zatvorio samo u kuće i stanove, već i u mnogima od nas probudio duboko zakopan talenat za kuhanjem i strast za eksperimentiranjem u kuhinji. Iako je restoransko iskustvo i uloga gosta nešto što nam svima nedostaje, priprema obroka kod kuće ima brojne prednosti.

Na prvom mjestu, u svakom momentu imate uvid u ono što vi i vaši ukućani jedete. Kontrola kvaliteta, svježina, količina, raznovrsnost, sklonost alergijama u uvjetima kada ste sami „šef kuhinje“ je u potpunosti u vašim rukama, a od marta prošle godine, zaista više niko nema izgovor kako „ne stiže nešto skuhati“. A ni da se hrani zdravo.

Ostavite cigarete ili ako baš ne možete pređite na bolje alternative

Pušenje je definitivno navika s kojom trebate prestati. Ali to je mnogo lakše reći nego uraditi, jer istina je da jako malo pušača to uspije i to trajno. Prestanak pušenja je sasvim sigurno najbolja odluka koju možete donijeti, ali ako se već ne možete u potpunosti odreći cigareta, probajte sa boljom alternativom u vidu uređaja koji ne sagorijeva duhan, već ga samo zagrijava, čime kako naučnici tvrde, manje štete nanosite kako sebi i svom zdravlju, tako i svojoj okolini. To je pravac u kom bi trebalo razmišljati i ubuduće. A upravo jedan takav uređaj, IQOS se može kupiti uz brojne pogodnosti i putem online prodavnice samo jednim klikom na LINK. Izaberite da 2021. bude godina bez duhanskog dima!

Više čitajte

Prevelika vezanost za internet, koja je postala gotovo nužnost, kancelarija u dnevnoj sobi i online rad od koga smo bili ovisni više nego ikada prije doveo je do prezasićenja i aplikacijama i striming platformama i pretraživačima, pa čak i običnom internet razonodom i okrenuo nas čitanju. Istina je da internet, aplikacije i online izdanja knjiga, pa čak ni serije, nikada nisu uspjele u potpunosti zamijeniti ushićenje i zadovoljstvo kada sklopite korice knjige koju ste pročitali u dahu, ali karantin nas je definitivno natjerao da čitamo malo češće i više, i obrišemo prašinu sa stare porodične biblioteke i započnemo onu dugo planiranu triologiju. Koliko ste vi knjiga pročitali ove godine?

Ustanovite režim spavanja

Iako je prirodno razmišljati o svemu što trebate učiniti tokom dana, ono što radite pred i kada odlazite na spavanje, može vam promijeniti život u vrlo kratkom periodu. Novi madrac i uvođenje večernje rutine mogu vam pomoći na više načina. Vaša izgled, nivo energije, kreativnost i pozitivno razmišljanje mogu biti direktno uzorokovani boljim i redovnim snom. Trećinu svog života provedemo spavajući, stoga je to zaista vrijedna investicija, koja se višetruko vraća.

Udomite psa

Ukoliko živite sami i osjećate usamljenost, anksioznost ili vam nedostaje vam društvo, zamislite da vaš najbolji prijatelj živi sa vama. A to je vrlo jednostavno i ostvarivo, zato – udomite psa. Osim što su najbolji čovekov prijatelj, psi dokazano popravljaju raspoloženje, savršeno su društvo za razgovor i šetnju, ali i motivacija i obaveza koja vam ne dozvoljava da klonete i prepustite se letargiji. Uvijek težite da u životu budete onoliko dobri koliko vaš pas misli da jeste. (Foto: iStock)

Prethodni članakParaliza sna je zastrašujuća, ali zapravo nam ne može naštetiti
Sljedeći članakEvo zašto u životu imamo tri velike ljubavi i šta svaka od njih predstavlja