Koju to hranu možete jesti nakon isteka roka?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

nam

Kao što svaki stručnjak preporučuje, nije dobro konzumirati i koristiti hranu nakon isteka roka trajanja, neke namirnice mogu biti dobre još neko vrijeme. Huffington Post sastavio je listu namirnica koje mogu biti korisne i nakon isteka roka trajanja koji je obavezno otisnut na proizvodu, te dodaju da se taj rok više odnosi na svježinu namirnice, nego da je štetna za organizam. Evo koje su to namirnice:

Kečap
Kečap će u frižideru zadržati svoju kvalitetu i do šest mjeseci. Nakon isteka roka trajanja, to je još uvijek sigurno vrijeme za konzumiranje, osim ako se ne pojavi čudan miris ili primjećujete plijesan.

 

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje može ostati svježe od 18 do 24 mjeseci. Preporučuje se držati ga na hladnom i tamnom mjestu, pa čak i u frižideru ako stanujete u mjestu s toplim klimama.

 

Jaja
U frižideru mogu biti tri do pet sedmica. Pohranite ih u vrata frižidera, jer većina obično upravo tamo ima mjesto za jaja. Pročitajte još: Upoznajte proizvod prije nego ga stavite u korpu, kako sa 1+1 akcijama

 

Mlijeko
Može ostati pitko i sedmicu dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakovanju. Ako je mlijeko promijenilo okus, miris ili izgled, to ćete lako primijetiti.

 

Jogurt
Može biti dobar sedam do deset dana nakon roka trajanja, a u zamrzivaču dva mjeseca. Bacite ga ako vidite plijesan.

 

Ukiseljeni krastavci
Otvorena tegla ukiseljenih krastavaca u frižideru može stajati do godinu dana, a to vrijedi i za neke namirnice poput maslina ili kapara.

 

Sojino mlijeko
Sojino mlijeko slično je proizvedeno kao i kravlje i za njega vrijedi isto pravilo.

 

Sirće
Rok trajanja sirćeta je gotovo beskrajan prema Versatilevinegar.com. Estetske promjene, poput boje ili razvoja sedimenta mogu se dogoditi u vrstama sirćeta koji nije bijeli, ali proizvod je još uvijek siguran za korištenje.

 

Med
Med svoje kvalitete zadržava dok se ne potroši.

 

Senf
Kada ga kupite u trgovini, senf čuvan u frižideru traje i do jednu godinu nakon isteka roka trajanja. To ne vrijedi za domaći senf koji se kvari puno brže.

 

Maslac
Možete ga koristiti do dvije sedmice nakon isteka roka. Zamrznuti maslac možete čuvati devet mjeseci.

 

Kafa
Otvoreno pakiranje mljevene kafe traje tri do pet mjeseci nakon što joj prođe rok trajanja, a zrna kafe pola godine.a