Kokain će prestići naftu kao najveći “izvozni proizvod” Kolumbije

Kokain će prestići naftu kao najveći “izvozni proizvod” Kolumbije

Kokain bi trebao postati najveći “izvozni proizvod” Kolumbije, prestižući naftu, budući da proizvodnja narkotika nastavlja da raste jer vlada preduzima blažu politiku u pogledu droga.

Izvoz nafte zabilježio je pad od 30 posto u prvoj polovini, a trend trgovine kokainom je konstantno rastao, što znači da bi potonji mogao biti prvi proizvod Kolumbije već ove godine, prema Bloombergovom ekonomistu Felipeu Hernandezu.

“Procjenjujemo da su prihodi od izvoza kokaina skočili na 18,2 milijarde dolara u 2022., što nije daleko iza izvoza nafte od 19,1 milijardu dolara prošle godine”, rekao je Hernandez u bilješci .

“Vlada uništava laboratorije u kojima se listovi koke proizvode u kokain, ali to nije spriječilo širenje proizvodnje”, dodao je.

Kolumbijska proizvodnja kokaina porasla je na rekordnih 1.738 tona prošle godine, dok je količina zemlje zasađene kokom, sirovinom za proizvodnju droge, porasla za 13 posto na rekordnih 230.000 hektara (570.000 hektara) u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, prema izvještaj Ureda UN-a za drogu i kriminal objavljen ove sedmice.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica