Portal 072info

Kokoške, ribe i žabe otkrivaju zemljotrese

Kako bi predvidjeli zemljotrese, istraživači kineske vlade koriste kokoške, ribe i žabe, pa je seizmološki biro u gradu Nanjingu, na istoku te zemlje, transformisao sedam životinjskih farmi u seizmološke stanice i traže od farmera da dva puta dnevno podnose izvještaje o ponašanju životinja.

Kako prenosi AFP, ono što bi nagovestilo zemljotres je letenje kokošaka na drvo, iskakanje riba iz vode ili njihovo skupljanje u grupe.

Nanjing planira da regrutuje još sedam farmi u tu svrhu tokom ove godine, međutim neki farmeri oklijevaju da se uključe u tu akciju.

“Naš zoo vrt nije pretvoren u stanicu za nadgledanje, zbog toga što se naše životinje svaki dan ponašaju čudno, ukoliko ih posjetioci uznemiravaju i diraju”, rekao je lokalni čuvar.

Korišćenje životinja kako bi se predvidjeli zemljotresi u Kini nije novost, pošto su ranije mediji pisali o korišćenju pasa u iste svrhe u gradu Nanćang.

Kina je zemlja koju redovno pogađaju zemljotresi, dok su neki toliko jaki da je do sada poginulo više stotina hiljada ljudi.

Podijelite članak