Portal 072info

Kokosovo ulje možeš koristiti u prehrani, ali i za njegu kose i kože

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Miris i okus kokosa neodoljivo podsjećaju na ljetnu bezbrižnost i uživanje. Ususret ljetu, odlučili smo isprobati kokosovo ulje kojemu se pridaje sve veća pažnja u domaćinstvu, a sve je popularniji i u malim kućnim kozmetičkim ritualima.

Kokosovo ulje prema modernim istraživanjima ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a ayurvedska i indijska medicina koriste kokos za liječenje brojnih tegoba – od prehlade, bronhitisa, slabog imuniteta i sporog metabolizma do problema s probavom. Također, kokosovo ulje koristi se i u njezi kože i kose zbog toga što ih hrani i regenerira.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako ga konzumirati?

Opće preporuke za odraslu osobu su od 2 do 4 žličice kokosovog ulja na dan. Možeš ga uzeti u obliku čistog ulja kao dodatak prehrani ili ga možeš koristiti u svakodnevnoj pripremi jela. Kada kupuješ kokosovo ulje, obrati pažnju na to da na ambalaži piše hladno presovano, a kao dodatni plus je svakako organski uzgoj. Ulje dobiveno metodom hladnog presovanja smatra se najkvalitetnijim, no po stupnju kvalitete rafinirano ulje ne zaostaje previše. Unatoč tome što se procesom rafinacije gubi određeni udio hranjivih tvari, najjači adut kokosovog ulja, a to su srednje lančane masne kiseline, ostaju nepromijenjene. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kokosovo ulje može se konzumirati i samo, a mi smo ga isprobali na kruhu umjesto namaza. Ugodnog je mirisa kokosa, a okus je slatkast i lako se otapa u ustima. Koristi se i za pripremu slastica, a ako želiš zdraviju varijantu kokica umjesto suncokretovog ulja i maslaca iskoristi malo kokosovog ulja. Njime se također može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie. Treba biti pažljiv s količinama, jer kokos vrlo brzo preuzme okus.

Učinak na koži

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kokosovo ulje koristi se za njegu kože lica i tijela, za prevenciju strija i celulita, umjesto kreme za ruke ili kao pakung za kosu. Također, neki ayurvedski liječnici preporučuju kokosovo ulje za rješavanje problema peruti, tako da seono umasira u vlasište, ostavi nekoliko sati i zatim ispere. Jedan listić kokosa treba staviti među dlanove i nježno protrljati te pričekati nekoliko minuta da se upije. Ruke su nakon toga regenerirane, mekane, a nokti dobiju prekrasan sjaj.

Također, nakon skidanja šminke možeš umjesto kreme za lice staviti malo kokosovog ulja i dobro umasirati. Koža je hidratizirana i nahranjena, a poseban učinak se vidi ako imaš suhu kožu lica. Ipak, ako imaš masnu kožu i patiš od akni, radije izbjegni korištenje kokosovog ulja umjesto kreme. Kokosovo ulje se pokazalo kao multifunkcionalan proizvod, koji je osim što ga je dobro uključiti u svakodnevnu prehranu, može odlično zamijeniti kremu za ruke, lice i maske za kosu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preporuka: Isprobaj kokosovo ulje kao zamjenu za maslac za njegu kose i kože.

sutra.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME