7 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Ljepota je u oku posmatrača. Iako u ovoj staroj izreci ima istine, ima nešto i u kolagenu! Sve više žena priča o značajnoj ulozi kolagena u službi ljepote, a taj protein zaslužan je za mnoge procese u našem tijelu.

Kolagen je protein koji egzistira u našem tijelu. Međutim, on s godinama nestaje. Dobra vijest je ta da postoji način da ga nadoknadite.

Kolagen je glavna komponenta vezivnog tkiva koje čini kožu (čak 90 posto), mišiće, ligamente, tetive, krvne sudove, rožnjače i zube. On igra važnu ulogu u održavanju vaših kostiju jakim, pomaže u zgrušavanju krvi i strukturiše vašu kožu.

16 vrsta

Postoji 16 različitih vrsta kolagena, ali većina njih je tip I, II ili III. Svaki od njih ima različitu svrhu. Tip I gradi kožu, kosti, ligamente i tetive. Tip II pomaže u stvaranju hrskavice, odnosno fleksibilnog tipa tkiva koje se nalazi između kostiju, u ušima i nosu. Tip III jedan je od faktora koji učestvuje u stvaranju mišića i krvnih sudova.

Bez kolagena koža se počinje opuštati i na njoj se pojavljuje sve više bora. Dolazi do gubitka elastičnosti i smanjenja debljine epiderme, što znači da se na koži vrlo lako mogu stvoriti rane.

Uloga aminokiselina

Osim uobičajenog procesa starenja, kožu oštećujemo i praktikovanjem loših životnih navika kao što su prevelika izloženost uljtraljubičastom svjetlu (naročito ukoliko idete u solarijum), konzumiranje duvana i prekomjeran unos šećera. Ne postoji tačno određeni period kada bi trebalo da počnete razmišljati o nadoknađivanju izgubljenog kolagena, ali bolje je da s tim počnete što prije.

Proizvodnja kolagena u koži se u tridesetim godinama usporava za jedan do dva posto godišnje. Savjetuje se da jedete namirnice koje sadrže aminokiseline. One su bogate proteinima, a neke od tih namirnica su: piletina, govedina, jaja, riba i mliječni proizvodi. Takođe se preporučuje da jedete hranu bogatu vitaminima i mineralima koji podstiču proizvodnju kolagena i pojačavaju uticaj