Portal 072info

Kolegij Skupštine ZDK traži izmjenu liste predloženih ministara

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da bi koalicioni partneri u procesu predlaganja kandidata za ministre u Vladi Kantona i kandidat za premijera Kantona, prilikom predlaganja sastava Vlade Kantona trebalo da poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Također, najkasnije do 3. marta dostavljene prijedloge kandidata za ministre u Vladi trebaju da sačine na način koji će uvažavati ravnopravnu zastupljenost oba spola, promovirajući time ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju u budućoj Vladi Kantona, saopćeno je iz kabineta predsjedavajuće Skupštine ZDK-a Draženke Subašić.

Kolegij Skupštine ZDK se na četvrtoj sjednici upoznao sa pismenim prijedlogom Miralema Galijaševića, kandidata za ministare u Vladi ZDK-a, koji je sačinjen na osnovu dostavljenih prijedloga političkih stranaka koje čine skupštinsku većinu.

Ovaj prijedlog je dostavljen predsjedavajućoj Skupštine ZDK, ali je u javnosti izazvao negativne reakcije s obzirom da među deset predloženih kandidata za mjesta ministara u Vladi Kantona nema nijedna osoba ženskog spola.

Neke od reakcija u javnosti su da se, zbog kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova, u procesu formiranja Vlade ZDK ne dozvoli imenovanje Vlade u kojoj za deset ministarskih mjesta nije predložena nijedna žena.

Član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH predviđa zastupljenost oba spola u izvršnoj vlasti, odnosno najmanje 40 posto manje zastupljenog spola.

Fena

Podijelite članak