Portal 072info

Kolekcionari u Zenici predstavili predmete iz numizmatike, filatelije… Na izložbi i kovanice stare skoro 200 godina

Dvanaesta izložba ljubitelja kolekcionarstva održana je jučer u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav” u Zenici. Svoje starine predstavilo je više od 20 kolekcionara iz Zenice, Sarajeva, Mostara, Bosanske Gradiške, Zavidovića, Travnika i Novog Travnika. Izlagali su predmete iz numizmatike, filatelije, pa do umjetničkih slika, starih satova, knjiga…

Među izlagačima je bio i Blagoje Arsić iz Zenice, koji se kolekcionarstvom bavi više od 30 godina.

– Izložio sam stare ručne i džepne satove, papirni i kovani novac. Donio sam kovanicu od pet njemačkih maraka iz 1876. godine, zatim od 20 austrougarskih kreuzera iz 1823. godine, 20 para sultana Abdul Aziza iz 1861. godine. Tu je i srebrena kovanica od 1.000 dinara s likom Josipa Broza Tita – kaže Arsić.

Među vrijednim eksponatima ovog Zeničanina je i džepni sat star više od 100 godina te najstarija papirna novčanica od deset srpskih dinara iz 1893. godine. Organizator ove izložbe je već tradicionalno svake godine Zeničanin Igor Mihaljević, a glavni cilj ovog događaja je, kako kaže, okupljanje i druženje.

– Kolekcionarstvo poredim sa malom djecom koja se obraduju kad vide neki novi predmet. Tako i mi, kolekcionari, kad vidimo kod nekoga drugog nešto što nemamo u svojoj kolekciji, tada nema kraja našoj radosti – kaže Mihaljević.

Mahmutović ima više do 100.000 znački

Sarajlija Mujo Mahmutović u svojoj kolekciji ima više od 100.000 znački jugoslavenskog sporta, olimpijada, zatim značke iz lova, ribolova i planinarstva. Na izložbu je donio dio, kako kaže, svog neprocjenjivog blaga.

– Stare značke sakupljam od 1973. i Svjetskog prvenstva u stonom tenisu u sarajevskoj Skenderiji – kazao je Mahmutović..

 

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box