AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Izbijanjem pandemije količine infektivnog otpada su znatno povećane i predstavljaju dodatni izazov u suzbijanju širenja virusa. Zdravstveni radnici često se izloženi kontaminiranom materijalu, poput zaštitnih odijela, maski, rukavica, instrumenata…

Odgovorio je to Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, na zastupničko pitanje Predraga Kojovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kojeg je zanimalo kako se ovaj otpad zbrinjava, s obzirom na to da u našoj zemlji ne postoji odgovarajuća spalionica.

“RS je na vrijeme poduzela sve mjere kako bi se medicinskim otpadom upravljalo na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način, naveo je Šeranić, objasnivši da u ovom bh. entitetu trenutno dva preduzeća – jedno iz Banje Luke i jedno iz Bosanskog Šamca, imaju dozvolu za prikupljanje i tretman infektivnog medicinskog otpada.

“Ona prikupljaju i zbrinjavaju otpad iz javnih zdravstvenih ustanova, iz karantina za smještaj osoba koje su pod sumnjom i osoba kod kojih je dokazano prisustvo krooanvirusa, kao i iz zdravstvenih ustanova koje su u privatnom vlasništvu”, naveo je Šeranić.

Dodao je da bolnice u Bijeljini i Doboju posjeduju vlastite sterilizatore za tretman infektivnog medicinskog otpada. Značajnu ulogu, kako je dodao, ima i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.