AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U BiH se ne isplati ni umrijeti, rečenica je koja se u šali često spomene. Nažalost, surovo je istinita, jer su bh. građani često primorani da posuđuju novac ili da se snalaze na sve moguće načine kako bi platili dženazu ili sahranu za svoje najmilije zbog visokih cijena. Tako, recimo, građani koji nisu članovi Islamske zajednice u BiH za ukupne troškove dženaze moraju izdvojiti nešto više od 2.000 maraka.

Redakciji Fokusa obratila se ogorčena Sarajka, koja je zamolila da joj ne objavljujemo ime i prezime i koja tvrdi da je dženazu svog oca morala platiti više od 2.000 KM. Ona smatra da je to klasično otimanje pare. Logičnim se nameće pitanje, kako svoje najmilije ukapaju oni koji nemaju nikakvih primanja. U preduzeću “Pokop” u Sarajevu su nam kazali da za lica koja su u stanju socijalne potrebe, troškove ukopa na gradskim grobljima dijelom snosi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i ono iznosi 730 KM.

U tom slučaju je za takve osobe potrebno podnijeti zahjev u pomenutom Ministarstvu. Šefik Vatreš, koordinator u preduzeću “Pokop”, kaže za Fokus da sahrane na komunalnim grobljima Pokopa iznose oko 1.150 KM pa naviše ovisno o vrsti i obliku kovčega koji porodica odabere.

– Cijena kovčega se kreće od 300 do 4.000 KM. Ovaj cjenovnik po kojem radimo je od 1995. godine i saglasnost na pomenute cijene daje Kanton Sarajevo. “Pokop” je 100 % državno vlasništvo i njegov osnivač je Kanton Sarajevo – naglasio je Vatreš.

Vatreš ističe da dženaze koje se vrše na komunalnim grobljima organizuju Bakije i Jedileri i koji u ime “Pokopa” naplaćuje 290 KM za usluge pri dženazi.

– Naši članovi po osobi plaćaju 7 KM mjesečno. Imamo ugovor sa “Pokopom” i daju nam popust pošto smo mi dugogodišnji partneri. Samo je u Vlakovu besplatno grobno mjesto. Ovo udruženje, inače, ima 620 članova, koji imaju svoje grobno mjesto – rekao je za Fokus Sreten Radovanović, sekretar pogrebnog društva Sveti Marko u Sarajevu.

Antonija Karačić, radnica hrvatskog pogrebnog društva Sveti Anto, kazala je za Fokus da članarina u ovom društvu iznosi 6 KM po jednom članu, a ako je bračni drug na članskoj knjižici iznosi 11 KM mjesečno. – Kada naš član umre, pošto imamo ugovor sa “Pokopom”, sahrana košta 1.000 KM. U ovu cijenu ulazi oprema, prijevoz, usluge groblja kod kapele.

Također, u tih 1.000 KM uračunat je vjerski obred, koji svećenik obavlja iznosi 100 KM. Inače, ovo pogrebno društvo ima 1.500 članova – rekla je Karačić.

(Fokus.ba)