Portal 072info

Kolika je učestalost koronvirusa kod male djece

11 120
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velika američka studija provedena nad djecom otkrila je da ih je samo četiri posto bilo zaraženo koronavirusom, a velika većina tih slučajeva bila je asimptomatska ili blaga. Studijom je potvrđena, ali ne i objašnjena velika zagonetka pandemije – zašto je zaraza koja je dosad usmrtila milion i pol ljudi u svijetu rijetka i gotovo bezopasna među manjom djecom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Istraživači su za potrebe studije, objavljene u časopisu JAMA Pediatrics, pregledali podatke 136.000 pedijatrijskih pacijenata u sedam američkih dječjih bolnica među kojima su svi bili testirani na koronavirus. Pozitivno je bilo 5.374 djece (3.9 posto), a među njima je manje od sedam posto razvilo teže simptome zbog kojih su završili u bolnici. Umrlo ih je osmero, većina s prethodnim složenim komorbiditetima, što znači da je stopa smrtnosti bila 0.15 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zaraza je bila češća i češće je imala teži oblik među crnačkim, hispanskim i azijskim pacijentima, među adolescentima od 12 do 17 godina starosti, onima koji imaju osnovno osiguranje i neku prethodnu hroničnu bolest.

Autori dodaju kako će biti potrebna dodatna istraživanja da bi se ustanovilo koja medicinska stanja izlažu djecu većem riziku. Studija je pokazala da će djeca s dijabetesom, a ne s astmom, češće biti pozitivna na testiranju. Nejasno je i zašto djecu u najvećoj mjeri koronavirus jedva dotiče. Jedna teorija potaknuta nekim studijama ukazuje na to da stanice nosne sluznice djece proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u tijelo u odnosu na sluznicu nosa odraslih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME