Portal 072info

Koliki je rizik da se koronavirusom zarazite u javnom prijevozu?

Koronavirus maske 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šansa da ćete se u javnom prijevozu zaraziti Covidom-19 poprilično ovisio tome gdje sjedite i koliko ste blizu inficiranom putniku, pokazala su svjetska istraživanja.

Studija koja je obuhvatila hiljade putnika u brzim kineskim vozovima takozvane serije G, otkrila je da je opasnost od prijenosa zaraze između putnika varirala od zamalo nula posto do 10 posto. Oni koji su sjedili najbliže zaraženim putnicima bili su dakako najizloženiji opasnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Iako postoji povećan rizik od prijenosa Covida-19 u vozovima, naše istraživanje pokazuje da izbor mjesta na kojem sjedite i vrijeme putovanja koje provodite u relativnoj blizini zaražene osobe utječu na mogućnost prijenosa virusa“, kaže dr. Shengjie Lai sa Univerziteta u Southamptonu. „Nalazi sugeriraju da je za vrijeme epidemije važno smanjiti gustoću putnika i promovirati mjere lične higijene, obavezno koristiti maske i eventualno mjeriti temperaturu prije putovanja.“

Različita nedavna istraživanja iz cijelog svijeta ukazuju na to da nošenje maski i održavanje razmaka smanjuje rizik od zaraze u javnom prijevozu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pariške službe javnog zdravstva ustanovile su da nijedno od 386 gradskih žarišta Covida-19 između maja i sredine juna nije bilo povezano s javnim prijevozom, prenosi The New York Times. Do sličnih saznanja došli su i u Tokiju i dijelovima Austrije.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Clinical Infective Diseases, istraživači su analizirali informacije o putnicima koji su putovali kineskim G vozovima između sredine decembra 2019. i kraja februara 2020.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Identificirali više od 2.300 putnika, ‘nultih pacijenata’, koji su razvili COVID-19 u periodu od dvije sedmice nakon putovanja vozom. Obrađeno je i više od 72.000 putnika koji su sjedili u blizini tih ‘nultih pacijenata’, unutar tri reda po širini i pet redova po dužini.

Zbog putovanja vozom zarazilo se samo 234 od 72.000 putnika, odnosno njih 0,32 posto. Ta je stopa bila najveća kod onih koji su sjedili uz zaraženog putnika: 3,5 posto. Prosječna stopa zaraženosti onih koji su sjedili u istom redu, ali dalje od zaraženog, bila je 1,5 posto. To je desetak puta veća šansa nego da su sjedili samo jedan ili dva reda dalje, pokazalo je istraživanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na prijenos zaraze utjecalo je i vrijeme provedeno u vozu. Prosječno se stopa vjerovatnoće da će se putnik zaraziti povećavala 0,15 posto sa svakim satom provedenim na putovanju; kod onih koji su sjedili pored zaražene osobe ta je stopa rasla brže: 1,3 posto za svakih sat vremena.

No čini se da je opasnost od zaraze padala čim bi zaražena osoba izašla iz vlaka. Od 1342 putnika koji bi kasnije sjeli na isto sjedalo, obolio je samo jedan. To znači da je stopa prijenosa zaraze iznosila samo 0,075 posto, navodi CTV News.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživači su zaključili da bi se širenje Covida-19 u javnom prijevozu moglo spriječiti ako bi se između putnika ostavila po dva prazna mjesta unutar istog reda, na vrijeme putovanja ograničilo na tri sata, piše Live Science.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Tri sedmice nema oscilacija, ali kafići, restorani i kulturne institucije moraju se pridržavati ovih mjera

072info.com

Capak: Oko 400.000 ljudi u Hrvatskoj je bilo u kontaktu sa koronavirusom, ali to nije dovoljno za kolektinvni imunitet

072info.com

Ova mjesta treba izbjegavati tijekom pandemije koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)