dodik 4
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 20:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Sjedinjene Američke Države uvele su ekonomske sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Ovo znači ne samo da se Miloradu Dodiku onemogućuje poslovanje i zamrzava sva potencijalna imovina u SAD nego, također, i da svi oni, kako pojedinci tako i firme, koji blisku sarađuju s Dodikom, dovode sebe u opasnost da se nađu pod sankcijama.

No, time se indirektno šalje i znak svim kompanijama u svijetu da u širokom luku zaobilaze poslovanje s vlastima u RS i njima bliskim kompanijama.

Dvostruko zaduženi

Iako ostaje da se vidi da li će i države EU slijediti primjer SAD po pitanju sankcija, vrijedi istaći da je nova njemačka vlada već pokrenula mehanizme da se obustavi bilo kakva podrška i pomoć RS, a ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) jasno je naglasila da ova zemlja ni na koji način neće poslovati sa separatistima.

Ovo prijeti da na duže staze RS dovede u još težu ekonomsku poziciju koja u ovom trenutku ni najmanje nije ružičasta. Republika Srpska poseban problem ima kada je u pitanju zaduženost ovog entiteta.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Iako u RS živi oko trećine ukupnog stanovništva u BiH, na RS otpada čak 49,8 posto ukupnog duga Bosne i Hercegovine. Prosječan stanovnik Republike Srpske zaduženiji je dva puta više od prosječnog stanovnika Federacije BiH.

Prema podacima za 2020. godinu, BDP po glavi stanovnika u RS manji je za gotovo 400 KM u odnosu na Federaciju. U RS on iznosi 9.795,00 KM, a u Federaciji 10.181,70 KM. Prosječna penzija u RS u 2021. godini iznosi 405 KM, a u Federaciji 428 KM. No, formalno, prosječna plaća u RS je viša. U Federaciji je ona prošle godine iznosila tačno 1.000 KM, a u RS 1.020 KM.

Ipak, ekonomista Admir Čavalić otkriva da ovaj podatak daje lažnu sliku, jer se u RS plaća drugačije obračunava nego u FBiH.

– RS je ranije provela reforme koje se tiču poreza na dohodak i doprinose. I s te strane proširila je samo oporezivi dio i to je ušlo u iznos plaće i tako je kozmetički i na papiru plaća u RS postala viša. Ali kada radnik u FBiH dobije topli obrok i naknadu za prijevoz, onda on ima višu plaću – objašnjava Čavalić.

Velike posljedice

Čavalić navodi da će ekonomske sankcije i izolacija imati velike posljedice po RS.

– Dodik je nedavno izjavio da sloboda ima svoj trošak. Ali to je ustvari trošak ne slobode nego sankcije, a taj trošak će biti evidentan po pitanju budućih zaduživanja. Bit će se puno teže zadužiti u budućnosti – predviđa Čavalić.

Dužničko ropstvo

– Najveći problem RS je omjer penzionera i radnika, to je najgora stvar jer je on u manjem entitetu gotovo izjednačen, a druga stvar je dužničko ropstvo.

Ako uđemo u strukturu tog duga, uglavnom se oslanjaju na hartije od vrijednosti – navodi Čavalić.

LIDER