Koliki su kapaciteti u BiH za testiranje na koronu i koliko se mogu povećati

2533F70A 431A 4FC5 A548 903D5857CA32

Dugo je prosjek dnevnih testiranja u cijeloj Bosni i Hercegovini iznosio od 1.000 do 1.500, a nekada i manje. Novi talas širenja virusa zahtijevao je i povećanje testiranja osoba za koje se sumnja da imaju koronu, zbog čega se posljednjih dana prijavljuje od 2.500 do 3.000 dnevnih uzoraka.No, saznajemo da se taj broj može i znatno povećati. Gledajući po entitetima, Federacija BiH testira duplo više od Republike Srpske. Od početka pandemije do jučer u FBiH je testirano 188.470 uzoraka, a u RS-u 92.826.

Brzo širenje koronavirusa posljednjih sedmica širom Evrope zahtijeva dodatne i velike napore, kako građana koji trebaju poštovati sve preporuke i naredbe epidemioloških službi i kriznih štabova, tako i zdravstvenih radnika.

Povećanje broja osoba sa simptomima vodi ka sve većem broju PCR testiranja. Pitanje koje se postavlja jeste koliki je maksimalan kapacitet referentnih laboratorija u BiH koje mogu raditi analize testova na COVID-19 i da li se razmišlja o povećanju.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je u RS-u povećan obim testiranja u svim ustanovama koje vrše PCR testiranje, najavivši da će u narednim danima biti i po 1.000 testiranja dnevno.

To će biti značajan pomak u broju urađenih testova s obzirom na to da se prethodnih sedmica, pa i mjeseci, dnevni broj obrađenih testova kretao od 400 do 600.

Copy

Kako saznajemo, u Federaciji BiH maksimalan broj dnevno obrađenih testova može se kretati od 3.000 do 4.000, ako se u obzir uzmu sve referentne laboratorije – u kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru te u javnim i privatnim ustanovama. Posljednjih dana u FBiH se testira blizu dvije hiljade dnevno.

To znači da bi Federacija BiH u trenutku dodatne potrebe mogla skoro dvostruko povećati dnevni broj obrađenih uzoraka.

No problem koji se pojavljivao u FBiH, a vrlo je vjerovatno da će se ponovo desiti, jesu i PCR testovi, odnosno nedostatak tih testova. 

Naime, mnoge zdravstene ustanove, pa čak i neki klinički centri, ne rade dovoljno na nabavci testova, već čekaju na donacije stranih organizacija ili Federalnog ministarstva zdravstva, iako su dobili novac za nabavku opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa.

Obrada uzoraka u FBiH vrši se u laboratorijama (javnim i privatnim) u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Tešnju.

Dakle, uz hiljadu PCR testiranja u RS-u i tri-četiri hiljade u FBiH, uz dodatak određenog broja iz Brčko distrikta, u BiH bi se u slučaju velike potrebe moglo obrađivati od 4.000 do 5.000 testova dnevno.

Klix

Prethodni članakPodcijenjeni metal doživio bum: Srebro će nadmašiti žuti metal
Sljedeći članakKostrešević: Policija će učiniti sve da zaštiti zdravlje građana