Portal 072info

Koliko BiH gubi svakodnevno zbog naglog povećanja cijena duhana i cigareta

cigarete 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH govore da su prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine u stalnom opadanju, pa su legalna tržišta duhanskih proizvoda od 2010. do 2020. godine palo za više od 56 posto.

– U sedam mjeseci 2020. godine prikupljeno je 447,3 miliona maraka, dok je u istom periodu 2019. godine ukupno prikupljeno 535,7 miliona maraka. To znači da je zabilježen pad prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine iznosio 88,4 miliona maraka – izjavio je za Faktor Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprava za indirektno oporezivanje, pojašnjava Kovačević, u proteklih sedam mjeseci 2020. godine provela je brojne aktivnosti na terenu, i oduzete su značajne količine cigareta i duhana koji su se prodavali bez akciznih markica, koje izdaje UIO, što znači da se radi o nelegalnoj prodaji ovih proizvoda na tržištu BiH.

– Ukupna vrijednost oduzete robe iznosila je oko 1,5 milion maraka, što je duplo više u odnosu na oduzeti duhan i cigarete u istom periodu prošle 2019. godine – ističe naš sagovornik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I ovi podaci govore o povećanju crnog tržišta. Zato je UIO pokrenula akciju Stop švercu, gdje pozivamo građane BiH da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 potpuno besplatno i anonimno dojave bilo kakvu utaju indirektnih poreza, a posebno nezakonitu prodaju cigareta i duhana, koji nisu obilježeni akciznim markicama UIO. Ovdje posebno naglašavamo da se radi o proizvodima koji nemaju apsolutno nikakve dokaze o porijeklu, ne zna se ko je te robu proizveo i ne zna se šta je sastav tih proizvoda, tako da pored šetetnosti koje ti proizvodi izazivaju za zdravlje ljudi, postoji opasnost od dadatnog lošeg uticaja na zdravlje jer se ne zna sastav istih, upozorava Kovačević.

– Moram istaći da je poziv građanima BiH da prijave nezakonitu prodaju naišao na veliki odaziv, te je UIO na osnovu poziva građana već provela nekoliko aktivnosti na terenu i oduzela duhan i cigarete koji su se prodavali na crnom tržištu. Zato i dalje pozivamo građane da nam dojave bilo kakvu nezakonitu prodaju – poruka je Kovačevića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Akcize na duhan i duhanske proizvode počele su se uvoditi u Bosni i Hercegovini 2009. godine. Da nešto ne štima na tržištu jasno je bilo već 2013. godine, kada prvi put od uvođenja akciza 2009. godine dolazi do pada iznosa novca prikupljenog po ovom osnovu. Nakratko je priliv novca poboljšan oporezivanjem i rezanog duhana, ali dugoročne projekcije su da prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine neće rasti dok broj pušača u našoj zemlji u posljednjih osam godina nije doživio drastične promjene.

Legalno tržište duhanskih proizvoda je od 2010. do 2020. godine palo za više od 56 posto, što za posljedicu ima ogromne gubitke u svim budžetima, upozoravaju ekonomski stručnjaci, predstavnici duhanske industrije, jer su akcize brzo rasle, a trebale su postepeno, i od toga najveću korist ima crno tržište duhana i cigareta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zahlađenje u BiH je prolazno

072info.com

Sedin Kahriman, generalni direktor “BH Telecoma”: Potrebne su nam 2-3 godine pripreme za uvođenje 5G mreže

072info.com

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)