Koliko čega smijete prenijeti preko granice BiH?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ulaskom u schengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na graničnim prijelazima sa Srbijom kontrole pojačane.

Šta sve smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama od Nove godine, jedna je od češćih tema među građanima Bosne i Hercegovine, osobito zbog toga što se često pojavi vijest da je neko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Krajem prošlog mjeseca, vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku. Kako tvrdi Benjamin Dervišević, dobio je kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta Marlboro Touch Blue. Iz Carinske uprave RH potvrdili su navedeni prekršaj, piše Večernji.

ČITAJ JOŠ:  Statistika pokazuje: Stanovnici BiH su drugi najreligiozniji narod u Evropi

Znate li koliko cigareta smijete unijeti u RH iz zemalja koje nisu članice Schengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića? U Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Schengena te zemalja trećeg svijeta ne smijete unositi meso ni mliječne proizvode, piše Večernji list.

Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog podrijetla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Dopuštene su i ograničene količine ribe te ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Dopušteno je najviše 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

ČITAJ JOŠ:  Akademik Hrvatović: U BiH zemljotresi dremaju, najopasniji jug zemlje
GODISNJICA
MARKETING