Portal 072info

Koliko često perete zube?

Održavati usnu šupljinu čistom znači ulagati u zdrave i jake zube. Koliko biste često trebali prati zube?

Uz razvijanje dobrih navika oralne higijene, važno je posjetiti i stomatologa koji će profesionalno ukloniti tvrdokorne mrlje te naslage kamenca koje sami ne možete. Tako ćete spriječiti razvoj bolesti desni i karijesa. Prema preporukama stručnjaka, profesionalno čišćenje zubnih naslaga trebalo bi obaviti dva puta godišnje, prenosi Večernji.

– Zubi se obavezno moraju prati ujutro jer se tada u ustima nalazi najveći broj bakterija koje se talože i preko dana pa ih je važno oprati i prije spavanja. Nakon ručka također je poželjno oprati zube kako biste odstranili ostatke hrane iz usta – savjetuje dr. med. dent. Adnan Šabulić i dodaje kako četkica mora biti ugodna za držanje u ruci, napravljena od mekanih vlakana koja neće oštetiti desni i caklinu.

– Iako su četkica i pasta za zube nezamjenjive, savjetujem i korištenje vodice za ispiranje te zubnog konca jer su i ti popratni elementi nužni za cjelokupnu sliku oralne higijene – napominje dr. Šabulić.

Američko udruženje stomatologa poručuje da zbog previše četkanja mogu stradati zubna caklina i desni te zbog traume može doći do povlačenja zubnog mesa i izloženosti korijena što će u konačnici rezultirati ozbiljnijim problemima.

Čišćenje zubi četkicom nezamjenjiv je način oralne higijene, ali samo ako se izvodi sa zubnom pastom koja sadrži fluor i određene sastojke koji će štititi zube između pranja. Cink je jedan od sastojaka koji bi se trebao nalaziti u vašoj pasti za zube jer upravo on usporava razvoj štetnih bakterija koje se naseljavaju na površini zuba te djeluje 24 sata.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box