Koliko često treba mijenjati posteljinu?

posteljina 1
Podijelite vijest

Prljava posteljina leglo je grinja, mikroorganizama koji se hrane mrtvim stanicama kože i koje se mogu brzo razmnožiti ako redovito ne mijenjate posteljinu. Nekoliko stručnjaka pojasnilo je koliko često treba mijenjati posteljinu.

Jednom sedmično

Prema Američkoj zakladi za astmu i alergije, posteljinu bi trebali mijenjati barem jednom sedmično, osobito ako ste alergični na grinje. Mayo klinika objašnjava da simptomi alergije na grinje uključuju kihanje i curenje iz nosa. Brojne osobe koje su alergične na grinje također mogu osjetiti i neke simptome astme koji mogu uključivati i poteškoće s disanjem.

Ako imate ovakve simptome, posteljinu biste trebali prati barem jednom sedmično i to na što većoj temperaturi kako biste ubili i grinje i klice.

Jednom u dvije sedmice

Većina ljudi posteljinu mijenja jednom u dvije sedmice, osobito oni koji žive u hladnijim područjima. Treba napomenuti da se grinje brzo razmnožavaju u toplim i vlažnim okruženjima. Ako živite u hladnijem području, manje su šanse da se znojite u snu pa stoga vaša posteljina može biti čista dulje vrijeme.

Jednom u tri sedmice

Jedno istraživanje pokazalo je da većina Amerikanaca posteljinu mijenja svakih 24 dana, prenosi Best life. No, liječnici ne savjetuju da čekate toliko dugo jer će se u tom razdoblju na vašoj posteljini nakupiti i znoj i bakterije i grinje i mnoge druge stvari.

Ako ste bolesni, posteljinu bi trebali mijenjati i češće. Tokom bolesti posteljinu je poželjno mijenjati svaki dan, a sve biste trebali oprati u vrućoj vodi. Kada se oporavite, operite posteljinu još jednom kako biste spriječili širenje klica na druge članove kućanstva.


Podijelite vijest