Koliko dugo čovjek može da izdrži bez spavanja?

Screenshot 4 25
Podijelite vijest

Često čujemo ljude kako se žale da su neispavani, te da loše spavaju. Teoretski, tijelo može određeni period da izdrži bez spavanja. Svjetski rekord je 11 dana i 25 minuta.

Ali to ne znači da je to korisno. Štaviše, nedostatak sna je ozbiljan problem. Čak i ako neko uspije da ostane budan danima, to nije sjajno za njegovo mentalno, ali ni fizičko zdravlje.

Na primjer, 1959. godine radijski voditelj Peter Tait odlučio je da emituje svoju emisiju 201 sat kako bi prikupio novac za jednu dobrotvornu organizaciju. Trećeg dana počeo je da psuje ljude oko sebe i da halucinira. Iako se oporavio po završetku eksperimenta, članovi njegove porodice rekli su da više nikad nije bio isti.

Internetom kolaju razne priče o ljudima koji tvrde da uopšte ne spavaju ili da spavaju samo sat do dva tokom noći. Savjetnik za spavanje dr Cristopher Winter kaže da to nije istina.

-Mnogi misle da ne spavaju, ali istina je da spavaju ne znajući da to čine – izjavio je za Men’s Health.

Doktor Winter kaže da je fizički nemoguće danima ostati budan jer će vas mozak prisiliti da zaspite.

-Moj rekord je bio 48 sati i definitivno nije zabavno – kaže on.

Koliko je zapravo moguće izdržati bez sna, teško je reći. I Ginisova knjiga rekorda prestala je da dokumentuje takve pokušaje nastojeći da spriječi ljude da naštete svom zdravlju.

Ono što je sigurno jeste da odrasloj osobi treba sedam do devet sati sna, a ako imate problema s nesanicom, isprobajte neke metode i tehnike koje bi vam mogle pomoći da lakše utonete u san.


Podijelite vijest