Koliko fotografija dnevno osvane na Facebooku?

face

U savremenom društvu postoji šala da ono što se ne objavi na Facebooku i drugim društvenim mrežama, nije se ni dogodilo. Putovanja, vjenčanja, rođendani, intimni trenuci, rođenje djece, diplomiranja, izlasci i provod, opuštanje i druženje…, gotovo da ne mogu da prođu bez propratne fotografije na Facebooku.

Zato je vrlo zanimljiv izvještaj koji je objavila najpopularnija mreža za povezivanje ljudi. Korisnici su do sada postavili na svojim profilima više od 250 milijardi fotografija, a dnevno u prosjeku osvane čak 350 miliona novih! U svakom satu se “okači” 14,58 miliona, u minuti 243.000, a u sekundi čak 4.000 fotografija. Budući da najpopularnija društvena mreža na svijetu ima za sada 1,15 milijardi korisnika, to praktično znači da svaki u prosjeku ima 217 slika na svom profilu, koji uglavnom uključuju sve značajne događaje u životu pojedinca. Mnogi stručnjaci su se zainteresovali da prouče taj fenomen i želju pojedinca da sve što mu se desi javno objelodani i podijeli sa svima. Posebno zabrinjavaju fotografije, postovi i drugi sadržaji u kojima se eksponiraju najintimniji momenti u životu korisnika, poput vođenja ljubavi i porođaja.

Prije samo dvije godine, Facebook je imao oko 100 postavljenih milijardi fotografija, tako da broj novih raste nevjerovatnom brzinom. Primjera radi, na najpopularnijem sajtu za fotografije Flickr dnevno se postavi 3,5 miliona novih, a ukupno je u arhivi oko osam milijardi. U izvještaju Facebooka ima i drugih zanimljivosti, naime vrijedni korisnici dnevno postave čak 4,7 milijardi postova i komentara, a svaki dan u prosjeku se podijeli 4,5 milijarde lajkova i pošalje više od 10 milijardi poruka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE