Koliko građani gube zbog neformiranja vlasti: Desetine zakona na čekanju, izvršna vlast “radi” što mora

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na pragu smo jedanaestog mjeseca od izbora 2018. godine, a vlast nije formirana na državnom nivou, u entitetu FBiH, kao ni u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10. Najveći gubitnici u cijelom procesu su građani. Zbog već dobro poznatih razloga i neprihvatanja SNSD-a da izglasa usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO (ANP), nema ni imenovanja mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara na što ne pristaju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) i Šefik Džaferović (SDA).

Takav odnos snaga ima i lančanu reakciju koja u praksi znači da osim državne vlasti, odnosno Vijeća ministara, nema ni formiranja Vlade FBiH, a prije toga predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Pored toga zbog nepostojanja dogovora između SDA i HDZ-a još nikada nije formirana ni vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

A kad nema formiranja vlasti, ona postojeća iz prošlog saziva funkcionira na minimumu, što mora. Sjednice Vijeća ministara i Vlade FBiH se održavaju, ali se ne donose nikakve ključne odluke, već većinom proceduralne.

Novi saziv Parlamenta BiH (Zastupnički i Dom naroda) konstituiran nakon izbora 2018. nije usvojio još nijedan zakon. U proceduri ili na čekanju za pokretanje procedure u državnom parlamentu je čak 30 zakona, od kojih su mnogi itekako važni sa građane, za privrednike i generalno za funkcioniranje brojnih procesa.

Tako stanje će trajati sve dok se ne formira novi saziv Vijeća ministara.

Ništa bolja situacija nije ni na nivou FBiH. Vlada FBiH može biti formirana i tu nema nikakvih prepreka, osim odugovlačenja HDZ-a da pokrene taj proces predlaganjem predsjednika i potpredsjednika FBiH, nakon čega će uslijediti izbor premijera i ministara.Aktuelni saziv Vlade FBiH relativno redovno zasjeda. Međutim, brojni procesi, naročito infrastrukturni stoje i neće biti pokrenuti dok politički partneri ne raspodijele plijen.

SNSD ne koči i ne blokira izbor izvršne vlasti u FBiH. Ona isključivo zavisi od odnosa SDA i HDZ-a. A odnos te dvije stranke i problemi najvidljivije se prelamaju u HNK.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pregovori o formiranju vlasti zapeli su još u martu ove godine. Ništa nije urađeno na tome iako HDZ i SDA imaju zajedno više nego dovoljno ruku. Pregovori su zapeli bog straha koalicijskih partnera oko nametanja pri izboru i konstituisanju Kluba Srba i rukovodstva kantonalne skupštine.

HDZ ima ozbiljnih problema nakon unutarstranačkih izbora i nekonstituisanja kantonalnog odbora, na čelo kojeg je izabran stolački načelnik Stjepan Bošković.

SDA HNK pak tek treba da nađe modalitet kako da zadovolji svoje ambiciozne kadrove. SDA u kvotu od šest ministarstava treba da ugradi “Srbina”, jednog ministara iz SBB-a, jednog iz DF-a i svojih desetak ambicioznih kadrova.

Vlada HNK obično ide posljednja u državi i ovdje niko neće žuriti dok se ne formiraju “viši” nivoi vlasti. A dok se plijen ne podijeli građani će ispaštati i čekati gradnju cesta, pokretanje brojnih projekata, obećana nova radna mjesta, bolju zakonsku regulativu i još mnogo toga.

Vlast još nije formirana ni u Kantonu 10 i to ponajviše zbog sukoba HDZ-a u Duvnu, koji je osvojio najviše glasova i livanjskog HDZ-a gdje je i kantonalno središte stranke, odakle je uglavnom do sada biran premijer.

Klix.ba