Portal 072info

Koliko hrana koju bacamo utiče na klimatske promjene?

HRANA povrce 4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na klimatske promjene i koncentraciju gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi u značajnoj mjeri utiče prehrambena industrija. Ona doprinosi povećanju emisije gasova sa efektom staklene bašte, krčenju šuma, i smanjenju vodostaja, što su sve negativne posljedice po životnu sredinu.

Tokom istorije, najveći dio površine planete prekrivala je divljina, a šume i travnjaci preovladavali su njenim pejzažima. U poslednjih nekoliko vijekova to se drastično promijenilo, tako da su znatne površine divljih staništa uklonjene i pretvorene u poljoprivredno zemljište, što je bio jedan od najznačajnijih uticaja čovječanstva na životnu sredinu, piše Klima101.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prehrambena industrija, koja obuhvata proizvodnju, ali i procese koji se dešavaju nakon što hrana krene od farme ka potrošačima, kao što su obrada i distribucija, znatno doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte na svjetskom nivou. Još je neverovatniji podatak koliki uticaj ima hrana koja završi kao otpad.

Uticaj prehrambene industrije na emisiju gasova sa efektom staklene bašte

Hrana se proizvodi i prerađuje na više od 570 miliona farmi, u čemu učestvuje još veći broj poljoprivrednika i posrednika iz svih krajeva svijeta, a dio tog procesa je i značajan utrošak energije. Proizvodnja hrane je odgovorna za više od četvrtine, čak 26 odsto, globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To zvuči kao izuzetno visok procenat, ali s obzirom na to da je u pitanju osnovna potreba svakog čovjeka, ova činjenica se može razumjeti.

Od ukupnih emisija prehrambene industrije 18 % nastaje u lancu snabdjevanja, 31 % dolazi od stoke i uzgajanja ribe, 27 % je posljedica uzgajanja usjeva za ishranu ljudi i stoke, a 24 % nastaje zbog upotrebe zemljišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Četvrtina proizvedenih namirnica završi kao otpad

Međutim, ono što je mnogo teže razumjeti jeste količina hrane koja se nikada ne pojede. Da bi se hrana proizvela, potrebno je potrošiti dosta resursa. Potrebni su zemljište, voda, đubrivo, a tokom procesa proizvodnje dolazi i do velikog utroška energije.

Ipak, prema procjenama, otprilike jedna četvrtina proizvedenih namirnica se nikada ne pojede. Veći dio biva bačen, oštećen ili pokvaren u lancu snabdjevanja, prije nego što uopšte stigne do potrošača. Bacanje i kvarenje namirnica predstavlja veliki problem, između ostalog, i jer emisija gasova sa efektom staklene bašte iz prehrambenog otpada bitno doprinosi klimatskim promjenama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Otpad od hrane zaslužan je za šest odsto svjetskih emisija

Džozef Puri, istraživač sa Univerziteta u Oksfordu, i Tomas Nemeček iz Istraživačkog sektora za poljoprivredu i životnu sredinu iz Ciriha, u svojoj globalnoj metaanalizi prehrambenih sistema objavljenoj u časopisu Science procijenili su efekte proizvodnje, pakovanja i distribucije hrane na emisiju gasova staklene bašte.

Ovim istraživanjem je pokazano da je rasipanje hrane zaslužno za čak šest odsto ukupnog nivoa gasova sa efektom staklene bašte na svijetu. Prehrambeni otpad nastaje u svim fazama lanca snabdjevanja počevši od berbe, proizvodnje i prerade, preko trgovine, distribucije i na kraju potrošnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska komisija procijenila je da se samo u Evropskoj uniji baci oko 90 miliona tona hrane godišnje (ili 180 kilograma po osobi), a veliki dio je i dalje jestiv. Nivo gasova sa efektom staklene bašte koji su nastali od prehrambenog otpada je skoro tri puta veći od globalne emisije gasova iz vazduhoplovstva.

Ako bismo ovaj procenat posmatrali u kontekstu nacionalnih emisija gasova, ukupan prehrambeni otpad bi bio izjednačen sa Indijom kao treći najveći svetski emiter. Kina sa emisijom 21 odsto gasova godišnje i Sjedinjene Američke Države sa 13 odsto su jedine dve države na svijetu koje stvaraju više gasova sa efektom staklene bašte nego prehrambena industrija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 1
    Share
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)