Koliko je djece zaraženo koronom u BiH? Govori se o hiljadama…

Screenshot 11 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Koliko je djece zaraženo koronom u BiH? Početkom februara osmogodišnja Sarajka Anida počela se osjećati loše. Dobila je osip i visoku temperaturu. Na ljekarskom pregledu dijagnosticiran je bronhitis i dobila je antibiotik. Tek dva dana kasnije, nakon što su i ona i majka dobile bolove u plućima, ustanovljeno je da obje imaju COVID-19, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Selma Dreca, Anidina majka.

“Ona je 14 dana bila konstantno bolesna. Imala je pet-šest dana temperaturu. Bolove u prsima, proliv i glavobolju. Kad udahne i izdahne imala je bolove. Obostranu upalu pluća, rane u ustima, izgubila je čulo mirisa i okusa. Kada se čulo mirisa javilo onda joj je smrdilo u nosu”, kaže Selma.

Zbog jakih glavobolja i umora Anida nije išla u školu mjesec dana.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je u ovom entitetu korona virusom zaraženo 947 djece uzrasta do pet godina.

U dobi od šest do deset godina zaraženo je 1.262 djece, a najviše u uzrastu od 11 do 15 godina – 2.128.

U Republici Srpskoj (RS), drugom bosanskohercegovačkom entitetu, takođe je najviše zaražene djece starije životne dobi.

U uzrastu od 15 do 19 godina – 1.610, dok je 1.292 djece uzrasta do 15 godina do sada bilo zaraženo korona virusom, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Podaci bolnica pokazuju da je više stotina djece hospitalizovano od početka izbijanja pandemije u martu prošle godine do danas. Posebno sa pojavom trećeg vala virusa.

Ljekari kažu da se porast broja oboljele djece ne može povezati sa pojavom novih sojeva virusa korona. Navode da su kliničke slike uglavnom blage i da se na bolničko liječenje upućuju djeca sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Zašto se djeca rjeđe testiraju?

Ljekari upozoravaju da je COVID-19 nova zarazna bolest, sa nedovoljno poznatim karakteristikama u dječjoj dobi.

Doktor Edo Hasanbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta i član kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kaže za RSE da su se iz ovog razloga djeca do sada rjeđe testirala. Samim tim i statistike o broju djece oboljele od COVID-a 19 su nepouzdane.

Od početka pandemije u martu 2020. godine u KCUS-u je uspostavljeno nekoliko trijažnih punktova i dva prostora predviđena za izolatorij djece. Jedan od njih ima šest respiratorskih mjesta. Drugi, namijenjen prijevremeno rođenoj djeci, ima pet, sa mogućnošću proširenja kapaciteta.

“Od početka pandemije do početka aprila 2021. godine, ukupan broj djece sa pozitivnim SARS CoV-2 RT PCR testom, koji su pregledani i hospitalizirani na Disciplini za zdravlje je bio 89. Pozitivnih roditelja, koji su bili hospitalizirani sa djecom je 72”, kaže doktor Hasanbegović.

Dodaje da je prvi pacijent primljen u junu 2020. godine.

On navodi kako je u toku prvog vala pandemije, tokom jula i avgusta prošle godine, hospitalizovano 14 djece. U novembru i decembru, tokom drugog vala, ukupno 22 djece bilo na bolničkom liječenju.

Treći val pandemije donio je i “dosta teže kliničke slike” i izraženije simptome infekcije.

“U trećem valu imamo najveći broj hospitaliziranih i to u toku jednog mjeseca, mart 2021. godine. Njih 23, što je veći broj u odnosu na dva mjeseca drugog vala”, kaže doktor Hasanbegović.

Takođe navodi, kako su ova djeca imala respiratorne i gastrointestinalne simptome praćene povišenom tjelesnom temperaturom.

Najveći izazov MIS-C

Iako od ukupnog broja hospitalizovanih zbog korona virusa, na svjetskom nivou, djeca čine samo 1-2%, najveći izazov zdravstvenim radnicima su postcovid komplikacije prilikom kojih djeca razviju složenije kliničke slike nazvane multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C).

U ovim slučajevima je ključna pravovremena dijagnostika i rano uključenje terapije kako bi se kontrolirao upalni proces.

Doktor Hasanbegović kaže da su u KCUS-u do sada imali 21 slučaj MIS-C-a. Oboljelu djecu su liječili kortikosteroidima. Humanim intravenskim imunoglobulinima. Te jedan broj pacijenata i biološkom terapijom, prilikom koje je korišten lijek Anakinra za liječenje reumatoidnog artritisa.

“Sretni smo, jer do sada nismo imali smrtnih slučajeva i sva djeca su odgovorila dobro na ordiniranu terapiju. Trenutno je na Klinici hospitalizirano troje djece sa dijagnozom MIS-C-a. Njihovo liječenje je u toku”, kaže doktor Hasanbegović.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.