Koliko je opasan lijek Rivaroksaban, koji se nalazi i na tržištu BiH

Prije desetak dana u svjetskim medijima je objavljena vijest kako su farmaceutske kompanije Bayer i Johnson&Johnson pristale isplatiti odštetu u visini od 775 miliona dolara, odnosno oko 1,3 milijarde KM, u okviru vansudskih nagodbi za oko 25.000 tužbi koje su protiv njih pokrenute u SAD-u i kako bi se obustavili dalji sudski postupci.

Tužbe su, kako je javljeno, podignute zbog nuspojava koje izaziva lijak Xarelto, koji spada u kategoriju antitrombotika. Ovaj lijek se propisuje za prevenciju moždanog udara i sistemske embolije kod pacijenata s fibrilacijom atrija, kao i pacijentima nakon operacija, kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka. Pacijenti su se žalili da lijek kao nuspojavu ima teško krvarenje.

Iz spomenutih kompanija su naveli kako pristajanjem na isplatu odštete žele da izbjegnu dugotrajno i skupo suđenje, ističući kako to ne znači da lijek izaziva spomenute neželjene efekte, odnsono da “isplata ne predstavlja priznavanje odgovornosti”.

Ovaj lijek, pod nazivom Rivaroksaban, nalazi se i na tržištu BiH i ima odobrenje Agencije za kontrolu lijekova BiH. Njegova cijena je oko 130 KM, a u Kantonu Sarajevo se od novembra prošle godine nalazi i na listi esencijalnih lijekova.

Iz Agencije za kontrolu lijekova BiH su nam kazali kako su u izdatoj dozvoli navedeni i neželjeni efekti uzimanja ovog lijeka.

– Najčešće zabilježene neželjene reakcije kod pacijenata koji uzimaju Rivaroksaban bila su krvarenja. Najčešće zabilježena krvarenja su bila epistaksa (krvarenje iz nosa op. a.) u 5,8 posto slučajeva i krvarenje iz gastrointestinalnog trakta u 4,1 posto slučajeva. Kod ukupno oko 65 posto pacijenata izloženih najmanje jednoj dozi rivaroksabana zabilježeni su neželjeni događaji koji se javljaju sa liječenjem. Oko 21 posto pacijenata je doživjelo neželjene događaje za koje se smatra da su povezani sa liječenjem prema procjeni istraživača – kazala nam je pomoćnica direktora u Sektoru za lijekove Agencije za kontrolu lijekova Biljana Tubić, pozivajući se na navode iz dozvole koja je dodijeljena lijeku Rivaroksaban.

Prema njenim riječima  Agencija redvno prati sve informacije relevantnih farmaceutskih institucija u regionu, Evropi i svijetu u vezi sa eventualnim ukidanjima dozvola ili izricanjima zabrana za pojavljivanje određenih lijekova na tržištu.

– Naša agencija redovno prati sve informacije koje se tiču neželjenih dejstava lijekova, a koje objavljuju vodeća regulatorna tjela, kao što su Evropska agencija za lijekove – EMA i Američka agencija za hranu i lijekove – FDA, kao i regulatorna tjela država iz okruženja i reaguje na njih. S tim u vezi ovim putem vas obavještavam da pratimo i situaciju sa Rivoraksabinom i u slučaju da određene regulatorne mjere budu preporučene ili naložene od EMA-e ili FDA-e svakako ćemo ih implementirati – dodala je Tumbić.

Napomenula je i kako Agencija za kontrolu lijekova BiH nema dovoljno kadrova kako bi sama provodila istraživanja o eventualnim novim neželjenim efektima lijekova i zbog toga se prate aktuelna dešavanja u Evropi i svijetu.

Faktor.ba

Prethodni članakNijemci rigorozni: 75 eura kazne ako bacite opušak na cestu
Sljedeći članakNa utrku u Visoko stiže 215 učesnika iz 11 zemalja