policija mup rs republika srpska terenac policajci 225419 725x408 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

MUP Republike Srpske nastavlja istragu o kriminalnim klanovima, koji su prebjegli u BiH, nakon akcija u Crnoj Gori i Srbiji. U sve je tvrde uključena i SIPA-a i Federalna uprava policije. No, iz tih se institucija ne oglašavaju. No, oglašavaju se, kao i uvijek, političari. Demantiraju sukob između policijskih i političkih struktura vlasti u tom bh. entitetu.

FIXGEHALT

Koliko je osoba iz sumnjivog dosijea, utočište pronašlo u BiH? Koliko njih opserviraju policijske agencije, niko zvanično ne precizira.Zbog tajnosti istrage, direktor policije RS Siniša Kostrešević, nije mogao detaljisati ni o podacima da su sa kriminalcima u BiH stigli i milionski iznosi prljavog novca. Nezvanični podaci govore da se radi o stotinama miliona maraka, te da će uskoro uslijediti i blokade sumnjivih računa.

Te kriminalne grupe pokušavaju da taj novac provuku kroz regularne tokove. Mi radimo, detalje istraga ne možemo da iznosimo u javnost. Ne radimo mi sami. Radimo sa agencijama u BIH, sa FUP-om i SIPA-om. Radimo i sa zemljama okruženja, Hrvatska, Srbija, Crna Gora. Ja sam najavio da je MUP RS ozbiljno krenuo u borbu protiv organizovanog kriminaliteta“, kazao je Siniša Kostrešević, direktor policije RS.

Kostrešević je demantovao da je u sukobu sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačom, sve je nazvao špekulacijama.

LIDER

“Ja sam mrtvi profesionalac…sebi ne bih dozvolio da postoi paralelna struktura u policiji. Sukob mene i ministra Lukača su špekualcije pojedinih medija. Jasno mi je da postoje politike vaših kuća…Možemo se posvađati, imati različita mišljenja , ali da se prave klanovi, da imamo sukobe, da dijelimo ljude. Izvolite imamo 7.000 pripadnika MUP, nađite mi njih 5 koji će vam to potvrditi, dokumentujte to, ja više neću biti na ovoj poziciji”, dodao je.

Iako je na godišnjem odmoru, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, koji je također najavio obračun sa kriminalom, tema je mnogih. Insinuacije opozicionog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, da su se fizički sukobili Milorad Dodik i sam Lukač, član Predsjedništva BIH obacuje kao bizarne.

To je toliko bizarno da ne znam šta bih vam rekao… Nikakve tuče nije bilo, ja sam bio u prilici, neprilici da sam tih dana posjećivao zubara, pa sam imao te neke probleme koji su uobičajni. Izmišljotina koja ne vrijedi komentara. Meni je impozantno kako ljudi izmišljaju. Nešto slaže i onda se ponosi tiime. Zar neko misli da bi Lukač ostao ministar da se to desilo. Koliko ja znam, Lukač je u Rusiji. To je takva vrsta podvale da čovjek ne može da vjeruje“, kazao je Dodik.