Koliko je sna dovoljno da mozak uspješno funkcionira

sleeping

Popodnevno spavanje je uvijek osvježenje za umorni i napeti organizam. Vjerovali ili ne postoje savjeti kada i koliko je dobro spavati. A po tome najbolje je spavati do 20 minuta jer vam toliko sna daje najviše energije. Do 20 minuta popodnevnog spavanja daje snagu da bi uspjeli izdržati dan bez problema. Svako padanje u duboki san daje samo kontra efekat i poslije njega zasigurno nećete imati energije ni za neke fizičke aktivnosti.

Spavanje oko pola sata daje efekat mahmurluka i to odmah nakon buđenja. Teško da ćete se u kratkom vremenu razbuditi poslije pola sata sna. A spavanje preko dana u dužini od sat vremena pomaže boljoj memoriji nekih mjesta ili ljudi. Loša strana spavanje po jedan sat dnevno je takođe ta što ćete se osjećati umorno poslije buđenja.

Sve više je previše, u spavanju koje traje duže od sat vremena uključen je cijeli ciklus spavanja, a poslije buđenja osjećate samo umrtvljenost. San od preko sat vremena bavi se procesom memorije emocija. Da bi uspjeli odmoriti mozak i vratiti energiju predlaže se spavanje u polu-ležećem položaju jer samo u tom položaju nećete zaspati dubokim snom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE