Koliko je teško naučiti programiranje i od čega trebate krenuti?

Kodiranje nije teško naučiti, tvrdi Career Karma. Poprilično je kao i učenje nekih drugih vještina, zahtjeva vrijeme i strpljenje, a koliko teško će biti učenje zavisi od programskog jezika i softvera koji bi voljeli da napravite. Programeri softvera rade na fascinantnim projektima i imaju dobre plate, život im je ispunjen i to su stvari koje nas privlače. Međutim, ukoliko vam je prvi put da programirate možda ćete se zapitati da li je teško naučiti kodiranje i koliko je vremena potrebno.

Jednostavan odgovor je – ne, nije teško naučiti. Ukoliko uzmete sebi dovoljno vremena i budete malo strpljivi možete naučiti bilo šta pa tako i kodiranje. Ukoliko imate vremena i istrajnosti onda vam neće biti teško.

Međutim postoji nekoliko faktora koje treba razmotriti kao što je programski jezik koji želite naučiti, količina vremena koju možete potrošiti na učenje i kakav program želite napraviti jer od toga zavisi koliko će biti teško.

Kodiranje za program koji podrazumjeva dodavanje dva broja može se naučiti za nekoliko minuta na skoro svakom jeziku dok će kreiranje svog operativnog sistema potrajati duže, godine su potrebne čak i dobrim programerima.

Pokazat ćemo vam u ovom kratkom vodiču programske jezike koje je najlakše naučiti, a upoznati sa onima koji su natježi.

Kada ste na početku svog postajanja programera najbolje bi bilo da ne grizete više nego što možete progutati, odnosno da idete polako. Naučiti kompleksan i težak programski jezik prije nego što se usavršite na jednostavnijem bi moglo biti frustrirajuće za vaše iskustvo učenja. To svakako može rezultirati vašim odustajanjem. Zbog toga krenite sa jednim od lakših ka težim jezicima za naučiti i bićete iznenađeni koliko je lako naučiti kompjutersko programiranje.

HTML je tu ukoliko želite bezbolan ulazak u svijet programiranja. Uvijek možete početi sa učenjem kodova u HTML-u koji je neprocjenjiv za web dizajn.

Python je dobar jezik za početnike obzirom na to da ima jednostavne i lako čitljive sintakse.

JavaScript je jednostavan za naučiti i ne bi ga trebalo propustiti.

PHP je još jedan početnički jezik jer može funkcionisati uprkos greškama u kodu.

Kada je Java u pitanju preporučuje se učenje osnova.

Kada krenete dublje u ovaj svijet uvidjet ćete sličnosti između jezika, a teško za naučiti je samo one visokog nivoa.

Assembly je jako star jezik, a možete ga koristiti bez binarne komunikacije.

C, C++ C# i Objective C su verzije C jezika koji su teške za razumjevanje zbog velikog broja pokretnih dijelova i strmih krivulja učenja.

Osim toga da li je lako naučiti programiranje postavlja se i pitanje da li vrijedi? Jednostavan odgovor bio bi – da, jer je učenje programskih vještina odlično za fantastičan početak karijere.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE