Koliko je zapravo seks opasan po srce?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.


Mnogima je dobro poznato da se tokom seksualnog odnosa rad srca ubrzava, ali da li može da se desi da prestane da kuca? Prema podacima iz nove studije, to je moguće.

Za potrebe istraživanja proučavale su se informacije prikupljene od oko 4.500 ljudi koji su doživjeli iznenadni srčani udar. Od svih slučajeva naglog srčanog zastoja, samo se 1 posto njih dogodilo za vrijeme seksualne aktivnosti, stoji u zaključku studije.

ČITAJ JOŠ:  MORE, BAZEN I KOKTELI: Emir Aličković odmara na Baliju!

– Dok je ovo stanje opasno i može da uzrokuje smrt, male su šanse da će se dogoditi dok vodite ljubav – prokomentarisala je dr Sumit Kof, direktorica Instituta za zdravlje srca u Los Anđelesu i autor studije. Ona je dodala i da rezultati istraživanja služe da bi se predstavili pacijentima sa kardiovaskularnim bolestima.

Rijetko se događa, ali zabiježeno je da se u 94 posto slučajeva dogodio kod muškaraca, pa je tako 1 od 100 slučajeva srčanog udara tokom seksa zabilježen kod muškaraca, a 1 od 1 000 slučajeva kod žena.

ČITAJ JOŠ:  U BiH svaki stanovnik prosječno godišnje popio 58,4 litara piva

Osobe koje dožive nagli srčani zastoj tokom seksualnog odnosa obično su stare oko 60 godina, a vjerovatno su već imali problema sa srcem kada im se to dogodilo, pišu Vijesti.me.

GODISNJICA
MARKETING