Portal 072info

Koliko je zapravo sigurna hrana na koju sleti muha?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Je li hrana na koju je sletjela muha, pa čak i na samo nekoliko sekundi, sigurna za jelo?

Kad vam muha sleti na hranu vrlo vjerovatno je otjerate rukom i nastavite jesti, ali trebate li brinuti oko bakterija? Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može prenijeti tvrdi Thomas J. Daniels, naučnik i direktor ekološkog laboratorija na Univerzitetu Fordham u New Yorku.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako prenosi The Healthy, kada muha pokupi bakterije, može ih prenijeti svugdje oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi. “Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala”, tvrdi Daniels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muha povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu ona je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tekućem obliku. Ovo čak nije najgori dio.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi, nego po njenom tijelu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite, prenosi Večernji list.

Neke od bolesti koje muhe mogu prenijeti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) – uzrokuje proljev, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u trbuhu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Ne morate odmah paničariti i bacati hranu na koju je sletjela muha. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Laartz, i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Također, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje vani i svako malo na hranu sleti neka nova.

Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6