krompir unsplash 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 23, 2021 @ 21:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Krompir predstavlja omiljenu namirnicu velikog broja ljudi, a brojni su načini da se u njemu uživa. Ipak, krompir se ponekad demonizira kao „škrobna bomba“, ali zapravo je nevjerovatno dobar za vas. Saznajte koje prednosti pruža krompir, kao i koji je najbolji način pripreme – kako biste povećali njegovu hranjivu vrijednost.

Krompir je bogat raznim hranjivim sastojcima

Krompir je prepun hranjivih sastojaka, uključujući preko 30 posto preporučene dnevno potrebne količine vitamina C. Dodatno, zadovoljava i gotovo trećinu dnevne potrebe za kalijem. Krompir također obezbjeđuje vitamine B, vitamin K, željezo, magnezij, cink, bakar i mangan. Krompir obiluje antioksidantima, uključujući fenole, karotenoide, flavonoide i antocijaninska jedinjenja koja se nalaze i u kori i u mesu krompira. Krompir svih sorti je zdrav, posebno ako se konzumira sa korom.

Krompir daje energiju
Prevashodno ugljikohidrati čine krompir izvrsnim izvorom goriva prije ili za vrijeme vježbanja. Istraživači su otkrili da, ukoliko tražite cjelovitu hranu koja će vam omogućiti da vježbate, razmislite o grickanju porcije krompira veličine dlana oko 30 minuta prije vježbanja.

Krompir može pomoći u kontroli težine
Pored vlakana, krompir sadrži i tzv. rezistentni škrob, jedinstvenu vrstu polisaharida za koju je dokazano da pomaže sagorijevanje masti u tijelu. Poput nerastvorljivih vlakana, rezistentni škrob se ne možete lako probaviti ili apsorbirati, a razlaže se fermentacijom tek kad dođe do debelog crijeva, pokrećući na taj način tijelo da sagorijeva vlastite masnoće. Kuhani pa ohlađeni krompir prirodno formira rezistentni škrob, pa dopustite da se krompir ohladi na sobnu temperaturu prije jela. Istraživanja pokazuju da krompir bolje zasiti od ostalih škrobnih ugljikohidrata, poput tjestenine i riže.

Krompir nema negativan utjecaj na šećer u krvi
Istraživanje objavljeno 2020. godine proučavalo je utjecaj krompira i riže na regulaciju šećera u krvi nakon obroka i preko noći kod osoba s dijabetesom tip 2. Rezultati studije pokazali su da je krompir pogodan i za osobe s dijabetesom kada se konzumira kao dio uravnoteženog obroka, ne ometajući regulaciju glukoze u krvi.

Važno je kako pripremate krompir
Vjerovatno se podrazumijeva da prženje bilo čega, uključujući krompir, nije najzdraviji način pripreme. Ali osim toga, možda se pitate da li ga je, sa nutricionističkog aspekta, bolje kuhati ili peći. Studija iz 2020. godine proučavala je utjecaj metoda kuhanja na sadržaj krompirovog škroba, vitamina C, minerala i antioksidansa. Općenito, istraživači su pronašli veće zadržavanje hranjivih sastojaka u krompiru kuhanom “suhim” metodama, poput mikrovalnog pečenja, u odnosu na “mokre” metode, uključujući klasično kuhanje ili kuhanje na pari. Također, kada se krompir kuha sa korom, zadržava više hranjivih sastojaka jer kora sprečava ispiranje minerala u vodi. Studija je također potvrdila da hlađenje krompira nakon kuhanja povećava sadržaj rezistentnog škroba.

LIDER