Koliko puta ste se zapitali zašto neko ima crveni konac oko ruke? Ne vidite smisao u tome? Evo zašto ga nose!

Suptilna i duhovna dimenzija

Naši stari od davnina vjeruju da crveni vuneni konac može spasiti i zaštititi od bilo kojeg uroka.

Mnoge kulture širom svijeta vjeruju da putem naših misli ili putem zavidnog pogleda, osoba može naškoditi drugoj osobi uzrokujući joj bolest, ozljedu ili čak smrt. Urok je strijela koja izlazi iz duše zavidnika i urokljivca prema onome kome zavidi i nekada ta strijela pogađa, a nekada promaši, piše Atma.

‘Crveni konac’ pronalazimo kod Židova (posebno kabalista), budista i hindusa (sveti konac koji štiti, ispunjava duhovnu želju ili snaži zavjet).

Za crveni konac se vjeruje kako ‘odvraća’ lošu sreću koju čovjeku može donijeti urok zla oka. Na hebrejskom jeziku on se naziva ‘rojte bindele’ i obično je napravljen od tanke vunice. Nosi se na lijevoj ruci povezan kao narukvica.

Copy

Neki od tih crvenih konaca se donose iz Izraela. Ponekad je crveni konac u ogromnim količinama obavijan oko groba židovske biblijske mučenice Rahele u blizini Betlehema. Smatra se da crveni konac ima ogromne moći i da donosi dobru sreću te garantira onome tko ga nosi božansku zaštitu.

Neki Židovi, koji se plaše negativnih utjecaja uroka, imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetić u nadi da će time odvratiti uroke i prizvati milost Boga te će beba biti zaštićena od svakoga zla.

Kalava je sveti hinduistički konac, koji se također zove i ‘mauli’ na hindu jeziku. Nosi se u toku obavljanja hinduističkih rituala kao što su Yajna ili Puja odnosno sankalpa. Veže se od strane svećenika na ruke vjernika koji prisustvuju obredu molitve. Kalava se veže na desnoj ruci muškarca i neudatih žena, a na lijevoj ruci udatih žena. Takav konac je najčešće simbolički čin namjere u umu osobe da joj se ispuni željeni duhovni zavjet.

Krajem devedestih, crveni konac postaje popularan među glazbenim i filmskim zvijezdama u SAD-u kao što su Madonna (na slici), Michael Jackson, Rosie O’Donnell, što se zatim prenijelo na mlađe naraštaje Hollywooda. Od onih koji danas nose crveni konac oko ruke možemo nabrojati sljedeća imena: Lindsey Lohan, Ashton Kutcher, Britney Spears, David i Victoria Beckham, Demi Moore, Avril Lavigne, Rihanna, Charlize Theron, Mick Jagger, Zac Efron, Paris Hilton, Vanessa Hudgens, James Van Der

Prethodni članakUNICEF: Jednu četvrtinu izbjeglica u Evropi čine djeca
Sljedeći članakNakon dva poraza, BiH mora pobijediti ako želi u drugi krug