Koliko se ko zadužio: Vanjski dug Federacije duplo veći od duga RS-a

Ko se u BiH najviše zadužuje pokazuju i zvanični podaci Ministarstva za finansije i trezor Bosne i Hercegovine.

 Samo prošle godine vanjskih dug Federacije BiH bio je duplo veći od duga Republije Srpske, dok je dio milionskog kolača otišao i u Brčko Distrikt.

Statistika kaže da se BiH najviše zadužuje za izgradnju puteva, dok razvijene zemlje kredite koriste za modernizaciju i patente. Najviše miliona, sudeći prema prošloj godini u BuH stiglo je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Novac je inkasirala i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali i Europska investiciona banka. Nešto drukčiju računicu vanjskoj zaduženja, barem kad je riječ o Republici Srpskoj, imaju u ministarstvu za finasnije-a RS.

“Vanjsko zaduživanje, odnosno povlačenje po svim zaduživanjima zaključno s 31. decembrom 2017. godine, utrošeno je 66 posto tih sredstava u implementaciju odnosno investiciju kapitalnih projekata. Nekih 15 posto u privredne aktivnosti i ostatak povlačenja po tim zaduženjima iskorišten je za budžetske potrebe”, kaže Milorad Đurđević, pomoćnik ministra finansija RS-a, piše ATV.

Za razliku u dugovima Federacije i Republike Srpske ekonomsiti imaju opravdanje. Mnogo je faktora koji na to utječu, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

“Pa kada se posmatra zaduženost onda moramo posmatrati i broj stanovnika i bruto domaći proizvod, koliko je projekata i novih investicija pokrenuto u Federaciji. U FBiH zaduženost jeste veća nego u Republici Srpskoj ,ali je i privredna aktivnost značajno veća i olakšava da se taj nivo servisa može lakše podnijeti”, rekao je Pavlović.

Prošle godine vraćeno je rekordnih 883,2 miliona, a u toku ove godine oko 277,5 miliona maraka.

Bosna i Hercegovina ipak nije najzaduženija u regionu. Ispred nje su Hrvatska i Slovenija.

Prethodni članakBabinci 100 % zahvalni gradonačelniku Kasumoviću
Sljedeći članakOdbijen zahtjev za zapošljavanje dodatnih 100 kadeta Granične policije BiH