Koliko Sebija Izetbegović još može preživjeti na čelu KCUS-a?

sebija 1
Podijelite vijest

Ministar zdravstva Haris Vranić na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo potvrdio je informaciju da je čak 13 anesteziologa dalo otkaz na KCUS-u, te da će nakon isteka otkaznog roka prestati da rade na ovoj instituciji.

Gruda se zakotrljala

Objava pisama anesteziologa s KCUS-a u kojima javnost alarmiraju na katastrofalne uslove u ovoj instituciji, zakotrljala je grudu koja iz dana u dan otkriva nove uznemirujuće detalje.

Iako Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića već godinama autokratski i siledžijski upravlja ovom institucijom, što se ogleda, između ostalog, i u protjerivanju desetina uglednih doktora, posljednjih sedmica ispostavlja se da razmjere potencijalnog kriminala na KCUS-u prevazilaze i fabule najpretencioznijih kriminalističkih romana.

Hronologija događaja

Sve počinje aferom „Respiratori“. Rasipanje 10,5 miliona KM poreskog novca od Vlade FBiH na kupovinu kineskih respiratora preko malinara Fikreta Hodžića, dovelo je do toga da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv premijera FBiH Fadila Novalića i njegovih saradnika koji su bili uključeni u nabavku.

Uporedo s tim, nakon višemjesečne trakavice, Institut za mjeriteljstvo BiH na čelu sa Zijadom Džemićem dao je mišljenje da su nabavljeni uređaji stacionarni respiratori, odnosno da nisu mobilni respiratori, iako su to stručnjaci redom tvrdili i iako to, uostalom, piše i u samom upustvu proizvođača za korištenje „malina“ respiratora.

ČITAJ JOŠ:  ALIJU ISPRATILA NA AHIRET SA DVA STARA ODIJELA: A ona nosi haljinu od 4 hiljade, patike skoro dvije hiljade i Mercedes od 200.000 KM

Na osnovu Džemićevog mišljenja, odgovorni su požurili da instaliraju respiratore na KCUS, iako su to druge zdravstvene institucije, poput bolnice Mostaru, odbijale, a čak i oni koji su ih primili, poput Kliničkog centra u Tuzli, odbijali su ih da koriste.

Koji su motivi bili da se respiratori instaliraju na intenzivnu njegu KCUS-a i na njih priključuju pacijenti oboljeli od COVID-a, možda postaje jasnije ako se spomene da je na suđenju otkriveno kako su optuženi u prepiskama koje se tiču nabavke respiratora često spominjali ime „Sebija“ u kontekstu nekoga ko učestvuje u procesu nabavke.

Iako je direktorica tokom svjedočenja na suđenju tvrdila da se ona ničega ne sjeća i da ona nije ta Sebija iz poruka, nije potrebna naročita inteligencija da bi se shvatilo kome je bio poseban interes pod svaku cijenu dokazati da se „malina“ respiratori mogu koristiti na intenzivnoj njezi za teške slučajeve Covida, na ime čega su i kupljeni.

Dva pisma

No, možda i najveći skandal u novijoj historiji BiH, tek je uslijedio, kada su početkom aprila u javnost isplivala dva pisma anesteziologa KCUS-a, u kojima ističu zastrašujuće detalje o dešavanjima na ovoj instituciji uz direktne optužbe da su instalirani „malina“ respiratori ne samo upitne kvalitete, nego i da dovode do smrti pacijenata koji se priključuju na njih.

ČITAJ JOŠ:  Sebija: Luzeri zakrvavljenih očiju koji su otpali od nas vodit će nas u Tomašice i masovne grobnice

Ovo je ohrabrilo desetine članova porodica čiji su najmiliji umrli od Covida da u javnost izađu sa potresnim i uznemirujućim svjedočenjima o iskustvima na KCUS-u. Mnogi od njih bez ustezanja tvrde da su članovi njihovih porodica ubijeni. Konačno, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su nakon ovih informacija ušli u prostorije KCUS-a, a istragu o cijelom skandalu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

S druge strane, anesteziolozi se nisu usudili javno otkriti svoje identitete i pod imenom i prezimenom stati iza tvrdnji iz pisma, iako je potvrđena autentičnost jednog od dva pisma. Kako saznaje „Avaz“, razlog je strah zbog direktnih prijetnji koje su navodno dobijali. Nezvanično, od anesteziologa je traženo i da potpišu akt da pismo u kojem su naveli nezadovoljstvo uslovima rada i liječenja COVID pacijenata nije istinito.

Činjenica i da je SDA odlučila mobilizirati svoju kompletnu obavještajno-medijsku strukturu da u odbrani respiratornog kriminala i direktorice KCUS-a prijetnjama i uvredama pokušaju diskreditovati i uplašiti novinare koji su razotkrili cijelu aferu i izvještavaju o ovom slučaju, samo dodatno potvrđuje da unutar vladajućih struktura ove stranke očigledno vlada veliki i razložan strah.

ČITAJ JOŠ:  ALIJU ISPRATILA NA AHIRET SA DVA STARA ODIJELA: A ona nosi haljinu od 4 hiljade, patike skoro dvije hiljade i Mercedes od 200.000 KM

Kako dalje

Iako je na press konferenciji 5. aprila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović (uz iznošenje brojnih nebuloznih tvrdnji, poput onih da će država morati plaćati odštetu Kini ukoliko ova institucija odbije koristiti Fadilove „malina“ respiratore), uvjeravala javnost da je sve u najboljem redu i da su u pitanju laži i podvale, odluka13 anesteziologa da usred pandemije koronavirusa i najveće zdravstvene krize u historiji ove države daju otkaz na KCUS-u, jasno pokazuje da je kap prelila čašu. Gruda je zakotrljana i stvorila je lavinu koja iz dana u dan koja potvrđuje stare i otkriva nove zastrašujuće informacije i dokaze o dešavanjima na KCUS-u.

S te strane, začuđujue indolentnost opozicije koja na sva šokantna saznanja reagira prilično blago i indolentno. Naime, i samo dio uznemirujućih informacija koje dolaze s KCUS-a u svakom iole normalnom društvu bio bi i više nego dovoljan ne samo da uprava ove institucije i njeni politički pokrovitelji niti jedan dan više ne ostanu na svojim funkcijama, nego i da odgovorni u što kraćem roku snose i zakonske posljedice.


Podijelite vijest