Koliko smo mu podložni: Evo gdje je Bosna i Hercegovina na listi najstresnijih nacija

Bosna i Hercegovina se nalazi na sredini Bloombergove liste “Najstresnijih nacija na svijetu“.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U istraživanju se koristilo sedam osnovnih kategorija za mjerenje stresa na nivou populacija, a istraživači su došli do zanimljivih podataka.

Prva kategorija je broj ubistava i u njoj se na vrhu nalaze El Salvador i Venezuela što ih stavlja visoko na listu najstresnijih zemalja svijeta. Druga kategorija je mjerenje GDP-a po glavi stanovnika na osnovu kupovne moći, a na dnu ove ljestvice nalaze se Bangladeš, Pakistan, Indija i Nigerija.

Treća i četvrta kategorija su prihodi nejednakosti i korupcija. U aspektu nejednakosti prihoda prednjače Južna Afrika i Kolumbija, dok su Venecuela, Bangladeš i Nigerija najkorumpiranije zemlje na svijetu.

U petoj kategoriji istraživači su mjerili nezaposlenost, a zemlje sa najvećim stepenom nezaposlenosti su Makedonija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Španija. U posljednje dvije kategorije mjeren je stepen zagađenosti zraka i očekivano trajanje života.

Došlo se do podataka da su Mongolija, Pakistan, Egipat i Iran najzagađenije zemlje svijeta, a da najniži životni vijek imaju stanovnici Nigerije, Južne Afrike i Indije.

cazin.net

GODISNJICA
MARKETING