Koliko smo (ne)vakcinisani donacijama?

Bosna i Hercegovina, posebno Federacija BiH, još se oslanja na donirane količine vakcina, te vakcine iz COVAX mreže koje su stigle u našu državu. Sve u svemu, ukupno, stigle su nam doze, većinom donirane, za vakcinaciju oko pet posto stanovništva.

U Republici Srpskoj je trenutno 67.000 doza Sputnika, te AstraZenece i Pfizera iz Covaxa. Nakon vakcinisanja zdravstvenih radnika i populacije u stračkim domovima, počela je vakcinacija za populaciju 65+. U Federaciji BiH još nije završena ni vakcinacija zdravstvenih radnika. Nema informacija ni da li je ad-hoc grupa Vlade Federacije BiH, nakon prvog propalog pokušaja, odabrala potencijalne veledrogerije koje bi mogle uvoziti vakcine u Federaciju BiH. Više niko, trenutno, o tome ne govori.

Istovremeno, vapaj iz Veterinarskog instituta, gdje traže bar 20 doza bilo koje vakcine. Prof.dr.Teufik Goletić za N1 kazao je nevjerovatne podatke: “Niti jedna doza vakcine nije obezbjeđena za uposlenike Veterinatskog instituta, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. To je promašaj.” Profesor pojašnjava da ‘svakodnevno rade na testirnju uzoraka, u direktnom su kontaktu sa inficiranim uzoricima, od početka pandemije jedini su mogli raditi detekciju virusa i jedina su institucija koja je u BiH uspjela izolovati živi virus.’

No, Veterinarski institut ne spada u zdravstvene ustanove i zbog toga nije ni na jednoj listi prioriteta. Vakcine nisu dobili, ali jesu infekcije!

Na brojne upite N1 stigao nam je odgovor iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo, gdje su istakli da nije završena do kraja ni prva faza koja se odnosi na imunizaciju zdravstvenih radnika.

‘I ona je, kao i naredne dvije (faze op.a.), uslovljena dolaskom vakcina u Kanton Sarajevo koji dobija 21 posto od ukupne količine vakcina namijenjenih FBiH. Sa 10.000 doza vakcine AstraZeneca koje još prolaze standardne, zakonski propisane procedure počeće vakcinacija starijih od 75 godina, štićenika domova za stare i iznemogle uključujući i Gerontološki centar, onkoloških pacijenata i pacijenata sa transplantacijom. Vakcinacija građana Kantona Sarajevo starijih od 65 godina (72 hiljade registriranih) i ostalih hroničnih bolesnika kojih ima registriranih oko 126 000

uslovljena je dinamikom dolaska novih količina vakcina u Kanton Sarajevo“, izjavio je za N1 član Kriznog Štaba Arman Šrakić.

U Gerontološkom centru u Sarajevu, gdje boravi 318 osoba, su nam potvrdili da nije počela vakcinacija zaposlenih i štićenika. ‘Kantonalna javna ustanova Zavod za javno zdravstvo nam je još početkom januara tražila spisak onih koji se žele vakcinisati.Tražili smo informacije kada će vakcinacija kod nas početi. Rečeno nam je kada se završi vakcinacija u Federaciji svih zdravstvenih radnika. Ali ni oni ne znaju kada je to.’- rekla nam je Melisa Alibašić- Hadžić.

Za N1 je Snježana Gašpar- Mahić stanovnica Sarajeva sve nazvala ‘netransparentnim’.

‘I opet , po ko zna koji put , ovdje svi rade po svom nahođenju i kako im odgovara. I opet će biti veza i vezica. Ovo govorim u nadi da će konačno u našem gradu i zemlji pravo i pravda zaživjeti, ali nažalost do sada sve me demantira. Ima se utisak da pravljenje kaosa i stvaranje nezadovoljstva odgovara pojedincima koji uvijek profitiraju u takvim situacijama. Nadam se da će se poštovati preporuke Federalnog ministarstva zdravstva ili je Sarajevo ” država” za sebe. Izvinite zbog toga jer smo ovih dana bombardovani najblaže rečeno ” jezivim” informacijama.’ – rekla je za N1 Gašpar- Mahić.

Kakvu sposobnost svi nadležni, vlasti od državnog do nivoa kantona imaju – činjenice o (ne)nabavci vakcina dovoljno govore. Da je prvo država uradila svoj posao, kupila vakcine, našim novcem, do sada bi bilo vakcinisano oko 50 % stanovnika i imunizirano stanovništvo. Brojke zaraženih su u padu, ali broj umrlih i dalje visoke. Koronu nećemo pobijediti bez masovne imunizacije u Bosni i Hercegovini. Nepodijeljnoj na entitete i kantone.

Van svake pameti je starije od 65 godina i hronične bolesnike cijepiti sa mladim, zdravim osobama (ali kod nas je sve moguće). I opet, po ko zna koji put, ovdje svi rade po svom nahođenju i kako im odgovara. I opet će, vjerovatno, biti veza i vezica. Tome treba stati u kraj. Ima se utisak da pravljenje kaosa i stvaranje nezadovoljstva odgovara pojedincima koji uvijek profitiraju u takvim situacijama. Ostaje vjerovati da će se poštovati preporuke Federalnog ministarstva zdravstva ili da Sarajevo nije “država” za sebe.

IZVORN1
Prethodni članakPRILIKA ZA POSAO: Javni konkurs za popunu radnog mjesta državnog službenika u poreznoj upravi FBiH
Sljedeći članakPRILIKA ZA POSAO: Javni oglas za prijem radnika u JU Srednja škola “Vitez”