Koliko su polovne gume bezbjedne?

20200923075930 622704

Vozači pokušavaju da uštede na svakom koraku, pa i prilikom kupovine pneumatika.

Mnogima je cilj da što više smanje troškove posjedovanja automobila, ali tu treba biti oprezan kako ne biste ugrozili vašu i bezbjednost vaše porodice.

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine postao je popularan zbog niskog životnog standarda i niže cene ovakvih pneumatika, piše sajt Automobili.ba.

U Velikoj Britaniji su ispitivali kvalitet polovnih guma i došli su do zabrinjavajućeg rezultata: od 129 pojedinačno pregledanih guma, čak je 75 odsto ocijenjeno nebezbijednim.

Udruženje koje je sprovelo istraživanje, TyreSafe, proglasilo je ove rezultate tragičnima.

Copy

“Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nebezbjedne? S obzirom da su gume jedini dio vozila u kontaktu sa asfaltom, prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost”, rekao je Stjuart Džekson, predsjednik udruženja TyreSafe.

Dakle, kod kupovine polovne gume možete da prođete dobro, a možete i opasno da se prevarite.

Slično kao kod kupovine drugih polovnih stvari, samo što u ovom slučaju riječ opasno treba bukvalno shvatiti.

Neki od nas ne mogu sebi priuštiti nove gume, ali ako već kupujete polovne gume, dobro ih proverite.

Dubina šare u većini evropskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove sa dubinom šare 8 mm (značajno se povećava zaustavni put u slučaju kočenja).

Kad dubina šare padne ispod 3 mm poželjno je razmišljati o promjeni guma. Takođe, ukoliko kupujete polovne gume, dobro provjerite da nemaju neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.

Prethodni članakOvo je bivši suprug Sanje Kužet
Sljedeći članakŠokantne poruke nastavnika učeniku u osnovnoj školi u BiH: Želim ti puno neuspjeha i nadam se da te više nikada neću sresti!