Portal 072info

Koliko su zaljubljeni i nasmijani parovi na Facebooku zaista sretni

Romantične objave praćene fotografijama nasmijanih i zaljubljenih parova, romantičnim stihovima i linkovima najsladunjavijih pjesama na svijetu često su viđen prizor u životu svakog aktivnog korisnika neke društvene mreže. I osim najboljim prijateljima koji takve fotografije moraju lajkati sviđale im se doista ili ne, ostatku svijeta idu na živce.

Naučnici su odlučili istražiti koliko su uvijek na Facebooku nasmijani ljubavni parovi doista sretni i zaljubljeni u stvarnom životu. Studija koja je nedavno objavljena u ‘Personality and Social Psychology Bulletin’ pronašla je zanimljivu korelaciju između nestabilnosti veze i potrebe da se drugima dokaže ljubav. Prema rezultatima studije, najmanje su sretni oni parovi koje najčešće gledamo ‘sretne’ na Facebooku. A objašnjenje zašto je to tako zapravo je potpuno logično.

Potreba za dijeljenjem detalja iz privatnog života povezuje se sa samopouzdanjem, odnosno nedostatkom istoga. Naime, osoba koja je i sama svjesna neiskrenosti te problema u vezi, objavljivanjem sretnih fotografija i statusa te dobivanjem pozitivnih komentara i lajkova za iste, podiže samopouzdanje sama sebi. Ovakvi ljudi na neki način vjeruju da će njihova veza, ako je prezentiraju kao savršenu, i ako je svi kao takvu i vide, jednom zaista i postati savršena. No u stvarnom životu, da bi neke stvari uspjele, potrebno je ipak malo više od nekoliko lajkova. Za početak, početi živjeti u stvarnom, a ne virtualnom svijetu.

Podijelite članak