Portal 072info

Koliko su zarađivali visoki predstavnici: Ešdaun rekorder sa 2,2 miliona KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Budžet kojim raspolaže OHR u periodu od 1. jula 2016. do 30. juna 2017. godine iznosi ukupno 5,999 miliona evra, odnosno oko 12 miliona konvertibilnih maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Iako je Kancelariji visokog predstavnika posljednjih godina smanjen proračun, kao i broj zaposlenih, mjesečna primanja zaposlenih ove institucije i dalje su na zavidnom nivou.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Visoki predstavnik Valentin Incko u BiH je stigao 2009. godine, a plaća mu je u to vrijeme iznosila nevjerovatnih 25.000 evra. Nakon što je bio izložen višegodišnjim kritikama javnosti zbog enormno visokih primanja koja, prema mišljenju mnogih, nisu bila u skladu sa rezultatima njegovog rada, Incko se prije tri godine odrekao dijela svoje plate.

Iako su pojedini mediji objavili da je visoki predstavnik odlučio da samom sebi “skreše” platu za četiri petine, te da sada mjesečno dobija “skromnih” 5.000 evra, iz OHR-a ovu informaciju nikada nisu potvrdili, ni demantovali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, šestorica visokih predstavnika koji su prije Incka imali mandat u BiH svoj angažman na toj funkciji su izdašno naplatili. Prvi od njih, Šveđanin Karl Bilt, za godinu i po dana koliko je proveo u BiH zaradio je 450.000 evra, a približno isti iznos inkasirali su i Kristijan Švarc-Šiling i Miroslav Lajčak.

Španac Karlos Vestendorp, koji je dužnost visokog predstavnika u BiH obavljao od juna 1997. do jula 1999. godine, zaradio je ukupno 625.000 evra, a Volfgang Petrič je za 32 mjeseca koliko je proveo u BiH dobio oko 800.000 evra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najveća primanja ostvario je britanski političar Pedi Ešdaun – ukupno 1.100.000 evra, ili blizu dva miliona i dvjesta hiljada konvertibilnih maraka. Ešdaun je na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH imenovan u junu 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do januara 2006.

Rad OHR-a finansira se većinom iz sredstava Evropske unije (53 odsto), a u kreiranju budžeta učestvuju i SAD sa 22 odsto, Japan (10 odsto) i Rusija (četiri odsto), te ostale zemlje članice Savjeta za implementaciju mira.

NN, faktor

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME