AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Da li ste se nekada zapitali koliki je procenat voća koji se zaista nalazi u sokovima koje kupujete? Ukoliko ste ljubitelj voćnih sokova, trebalo bi da znate da na svakoj ambalaži mora da bude obilježen procenat voća koji sok sadrži.

Svi znamo da je voće zdravo i da se preporučuje njegova redovna konzumacija, naročito u prelaznim vremenskim periodima i uslovima kada nam imunitet prirodno pada. Sada je baš takav trenutak, kada su nam vitamini i minerali i više nego potrebni. Međutim, da li njih možemo da dobijemo i iz voćnih sokova, odnosno da li se preporučuje njihova konzumacija? Postoji nekoliko faktora koji utječu na kvalitet sokova, na koje treba da obratimo pažnju prilikom njihovog izbora i kupovine.

Okruženje iz kog voće dolazi

Proizvođači voćnih sokova obično prikupljaju svoje voće iz plodnih krajeva, ali veoma je važno da su u pitanju oblasti poznate po voćarstvu, plodnosti i nezagađenosti. To omogućava da se u soku nađe svježe voće.

Poštovanje standarda i kontrola kvaliteta

Izbor kvalitetnih plodova i pridržavanje standardima kvaliteta obavezni su dio proizvodnog procesa, uz neophodnu kontrolu kvaliteta. Proizvođači koji unapređuju svoj proces, nude nove proizvode i imaju transparentne deklaracije predstavljaju pouzdani izbor.

Način obrade voća

Za prirodan sok potrebno je prerađivati svježe voće, koje se direktno cijedi i pakuje u adekvatnu ambalažu. Upotrebom metode hladne ekstrakcije zadržava se prirodan ukus i vitaminski sastav voća.

Procenat voća (voćnog soka)

Uobičajeno je da na ambalaži voćnih sokova stoji oznaka 100% voćni sok. Voćni sokovi mogu biti direktno cijeđeni, što znači da oni sigurno ne sadrže dodati šećer ni aditive. Ali voćni sok može biti dobijen i iz voćnih kaša i koncentrisanog voćnog soka.

citymagazine