Screenshot 1 119
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Postizanje dobre forme nije lak zadatak. Međutim, nakon toliko napornog rada, koliko vremena se učinci treniranja zadržavaju? Dovoljno je samo malo vremena da čovjek značajno “ispadne” iz forme.

FIXGEHALT

Kako bismo razumjeli na koji način tijelo postaje “nesposobno”, moramo shvatiti šta znači biti u formi. Pojam kondicije označava da tijelo radi više nego što je naviklo. Taj pritisak nas tjera da se prilagodimo i postanemo tolerantniji na opterećenje, što dovodi do višeg nivoa kondicije.

Neka istraživanja pokazala su da samo šest sesija intervalnog treninga može dovesti do povećanja maksimalnog unosa kiseonika (VO2 max). Kada je riječ o treninzima snage, napredak možete primijetiti već za dvije sedmice, ali promjene u veličini mišića vidjet ćete u periodu od osam do 12 sedmica.

Kardiovaskularni trening

LIDER

Pretpostavimo da ste u potpunosti prestali trenirati. Kardiorespiratorna sposobnost smanjit će se za oko 12 posto u prve četiri sedmice. Ova stopa pada se nakon toga nastavlja i za osam sedmica ćete se u potpunosti vratiti na nivo na kojem ste bili prije treniranja.

Smanjenje maksimalnog unosa kiseonika je rezultat smanjenja volumena krvi i plazme. Do ovoga dolazi zbog nedostatka opterećenja na srce i mišiće.

Trening snage

Prosječna osoba koja je prestala trenirati će za 12 sedmica značajno izgubiti sposobnost dizanja tereta. Broj mišićnih vlakana opada za 13 posto u roku od dvije sedmice.

Svi nabrojani postoci su slični i za žene i za muškarce. Čak i osobe koje su se duži niz godina bavile sportom će doživjeti slične promjene. Međutim, što ste više bili u formi, to ćete sporije “ispadati” iz forme.