Koliko vremena treba proći od zaraze koronavirusom do vakcinacije

Screenshot 6 42
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Masovna vakcinacija stanovnika Kantona Sarajevo počinje sutra u Olimpijskoj dvorani Zetra. Imunizacija je konačno na vidiku, a mnogi su još uvijek u dilemi oko perioda koji treba proći od zaraze koronavirusom do primanja vakcine.

Prvobitno će se vakcinisati osobe starije od 75 godina koje su se prethodno uspješno prijavile putem online aplikacije ili ih je pozvao porodični ljekar. Međutim, postoje oprečna mišljenja o tome koliko treba sačekati na vakcinaciju ukoliko ste nedavno preležali koronavirus.

Šef Infektivnog odjeljenja Opće bolnice u Sarajevu Ednan Drljević navodi kako nema razloga za brigu jer ste spremni za vakcinisanje ukoliko se prethodno ispostavi da nemate bilo kakvih prepreka za to prilikom ispunjavanja upitnika koji vam stručni tim uruči na ulazu.

“U principu, čim preležite koronavirus vi teoretski možete primiti vakcinu i to se preporučuje u svijetu. Ne radi se test na antitijela nego ide da se vakciniše svako ko se dobro osjeća. Nije neophodno da prođe neki duži vremenski period”, rekao je on.

Pojava imunološke reakcije?

Postavlja se pitanje šta se događa u tijelu ako čovjek ima određeni broj prirodno stečenih antitijela pa se odluči vakcinisati i da li to može uzrokovati neki vid imunološke reakcije.

“Upravo iz tog razloga se radi revakcinacija. Mi već od prve doze imamo antitijela, onda dobijemo drugu dozu. Uglavnom su ista prirodna i vještačka antitijela, odnosno imaju istu svrhu. Kada ponovo dobijete vakcinu, to se zove “booster” ili podražajna doza. Dakle, cilj je da nivo još više skoči jer antitijela vremenom počnu padati, a nakon pet, šest ili sedam mjeseci padnu ispod normale. “Booster” dozom se omogućava da ih ponovo podignete. Ne postoji šansa da dođe do bilo kakve imunološke reakcije”, pojasnio je on.

Odbrana od bolesti

Nivo antitijela je naročito bitan faktor imunizacije jer onemogućava opasne nuspojave. Ovo je važno u ovom trenutku kada počinje vakcinacija osoba starije populacije. Oni su rizična skupina, a vakcina im može pružiti sigurnost dok se postepeno počinju vraćati u normalne tokove socijalizacije.

“Odbrana zavisi od nivoa antitijela. Minimalna granica antitijela piše na svakom nalazu, ispod te granice se ne možete odbraniti. Ako ste malo iznad granice također ćete se odbraniti i to na duži vremenski period. Možete dobiti bolest, ali nećete dobiti teške komplikacije niti umrijeti. Kada primite “booster” dozu, nivo antitijela postaje jako visok i onda nećete nikako ni dobiti bolest”, zaključio je Drljević.