Kolone u Vranduku kod Zenice su noćna mora za vozače, saobraćaj kroz tunel namjerno usporen

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk još uvijek traju, a svakodnevne kilometarske kolone i nesavjesni vozači otežavaju i ugrožavaju odvijanje saobraćaja putnom žilom kucavicom u Bosni i Hercegovini. Rekonstrukcija tunela Vranduk počela je u novembru prošle godine kada je saobraćaj s magistralnog puta M-17 bio preusmjeren kroz centar Zenice. Gradska uprava Zenice s predstavnicima Cesta Federacije Bosne i Hercegovine održala je nekoliko sastanaka s ciljem pronalaska rješenja, a na posljednjem sastanku je “sve dogovoreno”.

Odvijanje saobraćaja bilo je rasterećeno jedno vrijeme dok je funkcionisalo odvijanje magistralnim putem uz svjetlosnu signalizaciju, ali u posljednje vrijeme sve više vozača ponovo koristi alternativne pravce.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 iz dana u dan je sve teže, kilometarske kolone u oba pravca, čekanja po 45 minuta za prolazak kroz tunel, ali i problemi sa zaglavljivanjem kamiona na alternativnom pravcu svakodnevno zadaju glavobolje.

Dobro obaviješteni izvor za portal Klix.ba je kazao da su problemi na magistralnom putu M-17 kroz tunel Vranduk nastali kada su u tunelu napravljene rupe kojima je plan usporiti odvijanje saobraćaja.

“U tunelu je napravljeno nekoliko rupa koje usporavaju odvijanje saobraćaja zbog sigurnosti radnika koji se kreću tunelom tokom rekonstrukcije. Svjetlosna signalizacija s pauzom od pet minuta je dovoljna za prolazak svih vozila kroz tunel u idealnim uvjetima, ali zbog rupa u kolovozu u tunelu, dolazi do sporijeg protoka vozila i tada svjetlosna signalizacija nema nikakav efekat”, kazali su nam.

Predsjednik Mjesne zajednice “Vranduk” Besim Begić za Klix.ba je kazao da su izvođači radova na sastancima bili puni obećanja, ali da je od svega toga samo deset posto ispunjeno.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Svaki dan obilazim ovo dolje područje jer dolje živim. Od obećanja, možda je ispunjeno deset posto. Urađena je podzida kod Koprivne i radi se dio ceste u Nemili, ali ponovo prave grešku s debljinom asfalta od šest centimetara. Ova debljina se koristi za laki i superlaki saobraćaj, a tim putem će prolaziti kamioni od 50 tona i opet ćemo imati problem kako je to od Vranduka do Banloza”, kazao je Begić aludirajući na to da je ranije obnovljeni put na ovoj dionici danas u rupama koje predstavljaju opasnost za odvijanje saobraćaja alternativnim pravcem.

Policija koja se nalazi na mjestu događaja ispred tunela svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete, prate poštivanje saobraćajne signalizacije koja je više beskorisna jer često zbog vozila u tunelu, vozači u koloni čekaju i kada dođe njihov red za prolazak kroz tunel.

Mještani, ali ni vozači ne mogu još ni zamisliti šta će biti kada se tunel u potpunosti zatvori.

E.M/Klix.ba