Kolumnista Jutarnjeg: Bakir Izetbegović potpaljuje bošnjački nacionalizam

Podijelite vijest

Novinar Vlado Vurušić, kolumnista Jutarnjeg lista, govorio je u studiju N1 Hrvatske, između ostalog, o situaciji BiH.

Pričajući o BiH, on je kazao da je “Bosna i Hercegovina, nažalost, još uvijek, jedan bolesnik Balkana”.

Niko ne razmišlja o zajedničkoj budućnosti BiH

– Nažalost je situacija takva. Ovo što se sad događa u BiH, ovo što govori Bakir Izetbegović, potpaljujući evidentno bošnjački nacionalizam, uz postojeći srpski i hrvatski koji su također tamo jaki, pokazuje da nijedna od tamošnjih stranaka, i bošnjačkih i srpskih i hrvatskih, ne razmišljaju o zajedničkoj budućnosti BiH, pogotovo ne o građanskoj Bosni i Hercegovini koju opet svako tumači na drugačiji način – rekao je Vurušić.

ČITAJ JOŠ:  Oštar odgovor “Zelenih beretki” Bakirovom “Crnom labudu: “Kako možete nazvati 3.000 boraca dezerterima?”

Govoreći o odnosu državnog vrha Hrvatske prema temi izbora u Bosni i Hercegovini, rekao je: “BiH je vrlo važna za Hrvatsku, zbog svog ekonomskog, geostrateškog, i svakog drugog položaja. No čini se da današnja hrvatska vlast na BiH isključivo gleda s pozicije HDZ-a BiH. Oni kao da je njima najvažnija stvar u BiH da HDZ BiH ima određene poluge vlasti i da bude u vlasti. To je loša pozicija jer ne sagledavaju BiH kao cjelovitu državu kojoj bi se moralo pomoći da ide ka građanskoj državi, ne jedan čovjek – jedan glas, jer znamo da to ne može funkcionirati, nego da se ojačaju prava demokratija, a ne današnja etnodemokratija.”

ČITAJ JOŠ:  Oštar odgovor “Zelenih beretki” Bakirovom “Crnom labudu: “Kako možete nazvati 3.000 boraca dezerterima?”

“Mora Bošnjake privući k sebi”

Pričajući o oktobarskim izborima u BiH rekao je:

– Bakir Izetbegović je, između ostalog, vjerovatno krenuo sa ovako zapaljivom retorikom, iz razloga što je on ugrožen od tih takozvanih građanskih stranaka koje su, zapravo, uglavnom ciljaju na isto biračko tijelo, uglavnom bošnjačko tijelo. On mora Bošnjake privući k sebi, i odvojiti ih, ne toliko od Dodika i Čovića, nego upravo od stranaka koje sebe nazivaju građanskima u Bosni i Hercegovini – poručio je.