ge
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 12:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Odlazeći šef britanskih oružanih snaga rekao je da će vojska morati biti spremna za rat s Rusijom nakon nedavnih napetosti u istočnoj Evropi, ali ne vjeruje da Vladimir Putin stvarno želi “oružani rat” sa zapadom, piše The Guardian.

NER FIT

General Sir Nik Karter (Nick Carter) rekao je da je Rusija sada veća prijetnja u istočnoj Evropi nego što je bila kada je prije osam godina postavljen na mjesto šefa.

Rekao je da se “veoma nada” da neće biti rata s Rusijom i da ne vjeruje da zemlja želi fizički rat, ali NATO mora biti spreman.

Napetost na granici Poljske i ruskog saveznika Bjelorusije zbog izbjeglica zaglavljenih u kampovima, ne prestaje. Postoje naznake da se ruske trupe gomilaju duž granice s Ukrajinom.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova, ovog je vikenda pozvala Putina da intervenira na tu “sramotnu migrantsku krizu” koja se odvija na granici.

Bivši oficir MI6 Christopher Steele rekao je kako vjeruje da Moskva misli da je u ratu s Ujedinjenim Kraljevstvom i njenim saveznicima.

Upitan da prokomentira ovakve navode, Carter je za Sky News rekao:

– Rusija će vjerojatno primijeniti sve instrumente nacionalne moći kako bi postigli svoje ciljeve. Ali ne vjerujem da zaista žele oružani sukob. Pitanje je, naravno, kako vi definirate rat, a ja bih, kao vojnik, bio sklon definirati rat kao stvarni čin borbe i borbe, a mislim da oni to ne žele.

Kasnije je za BBC rekao da Rusija ” radi hibrid dezinformacija i destabilizacije, a ideja o guranju migranata prema granicama EU je klasičan primjer takve stvari”.

Na pitanje može li se to pretvoriti u pucnjavu, Carter je rekao:

– Ne znam. Mislim da moramo biti na oprezu i pobrinuti se da smirivanje prevlada, a kritički moramo osigurati da u NATO savezu postoji jedinstvo i da ne dopuštamo da se pojave praznine.

Admiral Sir Tony Radakin, šef mornarice, će krajem mjeseca zamijeniti Cartera.

LIDER