Komandant Dragan Vikić pravosnažno oslobođen

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine. Osim Vikića, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. 

Na osnovu drugostepene presude Dragan Vikić je oslobođen. 

Ovu informaciju je za portal “Avaza” potvrdila Vikićeva advokatica Adna Dobojlić. 

– Odbijena je žalba Tužilaštva kao neosnovana i potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda – rekla je Dobojlić za portal “Avaza”. 

ČITAJ JOŠ:  Nisu krivi: Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni svih optužbi za ratne zločine u Velikom parku!

Podsjećamo, Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, bio optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iz Tužilaštva BiH je 2016. godine saopćeno da se optuženi terete da su “u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela”.

ČITAJ JOŠ:  Da li znate kako žive ljudi koji boluju od rijetkih bolesti?
GODISNJICA
MARKETING