Portal 072info

Kome građani više vjeruje, policajkama ili policajcima?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Bosne i Hercegovine sve manje vjeruju policiji – pokazuje istraživanje Centra za istraživačke studije. Istraživanje je pokazalo da je, za samo godinu dana, povjerenje građana u policiju, smanjeno za više od 10 posto. Jedan od najvećih problema jeste veliki utjecaj političara na rad policije, kažu ispitani građani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Manje od polovine građana Bosne i Hercegovine vjeruje u rad policije – rezultati su Centra za istraživačke studije. U posljednjoj godini, povjerenje građana u policiju smanjeno je za čak 13 posto. Razlozi su različiti:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

ANKETA:

– Ne vjerujem, ne vjerujem nikome. (Zašto?) Zato što ne radi niko ništa.
– Očekujemo da će konačno doći vrijeme da to bude policija u službi svoje države. Ona to još uvijek nije, zato što je prisutna tolika korupcija.
– Vjerujem. (Mislite da su u potpunosti u službi građana i da ih štite u svakom smislu?) Pa na neki način ih štite.
– Pa ja im vjerujem. Pa sad, i oni su živi ljudi pa možda i pogriješe.
– Policija, sudstvo, pravosuđe – sve je u službi političkih stranaka i oni su njihovi servisi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A da građani sve manje vjeruju da je policija tu za njih, pokazuje isto istraživanje. Čak 61 posto građana misli da je policija najviše sredstvo za zaštitu političkih partija.

“Percepcija građana, kada je u pitanju zapošljavanje u policijske službe u BiH, jeste da je i to ispolitizirano. Odnosno, da se u policiju dolazi putem prijateljskih, rodbinskih i političkih veza”, navodi Armin Kržalić, Centar za istraživačke studije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Društvo u kojem građani ne vjeruju sigurnosnim i pravosudnim institucijama, a istovremeno se plaše prijaviti korupciju, mora razmisliti o putu kojim ide, tvrdi profesor Mirza Smajić. Stvari se, kaže, moraju hitno mijenjati.

“Problem je u percepciji građana da prijave korupciju, iz nekih razloga. Ali evo, mi moramo mijenjati svijest. Jačati povjerenje u institucije, jednostavno radi naše budućnosti. To ćemo svakako morati pristupom u Evropsku uniju”, dodaje Mirza Smajić, profesor na FPN-u.

U opisu službenika, ispitanici su policajke opisali kao srdačne, ljubazne i prijatne. Policajce, s druge strane opisuju kao neiskrene, arogantne i agresivne. Zanimljivo je da 12 posto ispitanika misli da policajci mogu biti lako korumpirani, dok za policajke tako nešto misli samo 2 posto ispitanih građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME